Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Badatelna - toto je sekce, kde chceme naše čtenáře více zapojit do projektu mapování vojenských pietních míst. Nikdy nás nebude dostatečný počet pro 100% zmapování alespoň celé ČR, takže každá ruka a hlava ochotná pomoci je dobrá. Každá informace nás může posunout o kousek dál. Neváhejte a klidně se zeptejte, anebo naopak, pokuste se odpovědět na dotaz. Nikomu nemůžeme nabídnout hmotnou odměnu, ale rozhodně se dříve či později každému ozveme a nějakou formu spolupráce si můžeme zkusit domluvit. Jen za rok 2006 se k nám přidalo skoro 80 zájemců, takže jsme otevřeni vlastně každému.

 

1 ) pomozte nám určit zda dané místo je či není vojenským pietním místem

2 ) dotazy a žádosti našich čtenářů, nabídka spolupráce

3 ) místa, kde dle nás není vojenské pietní místo, ale je to opravdu tak ?

4 ) často kladené dotazy

5 ) výkladový slovník k vojenským pietním místům ( bude doplněn po zpracování terminologie )

6 ) rozpracované lokality - fronta na zařazení

7 ) veřejné diskusní fórum

8) poškozená vojenská pietní místa

9) pomoc projektu Жди меня

10 ) Některá VPM se ztrácí, mizí, jsou přesunuta a nikdo o nich neví, pomůžete nám je opět dohledávat ? Jednotlivé lokality jsou v této rubrice

11) o lokalitách jiných než jsou vojenská pietní místa, možná spolupráce s hledači kapliček, křížků a dalších zajímavostí

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

otázka - prosba o radu

(Zdirad Čech, 13. 12. 2009 2:49)

Náhodou jsem objevil Vaše stránky a chtěl bych se na něco zeptat: Podle ústní tradice (osmdesátiletá dáma) došlo po skončení II. sv. války v roce 1945 u Velké Chuchle, u kostela sv. Jana Nepomuckého na skále nad řekou, k popravám a pohřbu vojáků ROA. Že v té oblasti působili je obecně známo (Např. píše o jejich působení pan Ausky ve své knize o Vlasovově armádě, ale o popravách se nezmiňuje (a dotaz na něj už není možný). Hromadné hroby měly být v terénu patrné ještě dlouho, ale písemnou zmínku jsem nikde nenašel. Nevíte prosím, jestli se o věci něco ví nebo ne?
S díky a pozdravem Zdirad Čech (z Kladna)

Re: prosba

(Jana Vacíková, 9. 10. 2012 14:54)

Vážený pane Čechu,
hledám pana Zdirada Jana Křtitele Čecha, co s ním byl nedávno rozhovor v Katolickém týdeníku. Doufám, že jste to Vy. V roce 2003 nám umřel tatínek a maminka měla jeho urnu doma. Letos jsme ale maminku pochovali a dali jí do rakve i tátovu urnu. Založili jsme nový dvojhrob a teď se rozmýšlíme, co na pomník dát. Pravděpodobně to jednou bude i hrob rodiny mého bratra. Jsme tři sourozenci. Bratra napadlo, že by bylo dobré, kdyby tam bylo něco, co nějak charakteristicky vystihuje naši rodinu, potažmo tátu. Bratra napadlo, dát tam erb Münsterberků, protože je měl táta rád, tedy hlavně Jiřího z Poděbrad. Já jsem proti. Myslím, že když nejsme Münsterberkové, nemáme na to právo. Tak jsem řekla, co najít nějakého heraldika, aby znak vymyslel. Hm, to by prý bylo fajn. A najednou čtu ten rozhovor v novinách a říkám si, to by bylo něco, kdyby tenhle vzácný pán odpověděl na můj e-mail. Takže pokud jsem vyšpiónila správnou e-mailovou adresu, budu Vám moc vděčná, když mi odpovíte na adresu j.vacikova@volny.cz. Pokud byste byl ochoten našim věnovat svůj čas, mohli bychom rozhovorem přijít na to, co by vlastně měl znak vyjadřovat.
Mějte se krásně.
S úctou a pozdravem
Jana Vacíková j.vacikova@volny.cz

Re: Re: prosba

(Zdirad Čech, 13. 4. 2015 2:50)

Dobrý den, náhodou jsem objevil Váš dopis, pokud je věc ještě aktuální, moje adresa je
zdiradcech@gmail.com
Pěkně zdraví ZČ

pamětní deska

(Vladimír Beránek, 22. 8. 2014 14:09)

Budou opět vráceny pamětní desky do Kolbenovy ulice 159/5 Praha 9 Vysočany? Zde padl 7.5.1945 můj bratr Miroslav Beránek nar. 15.4.1924. Všechny desky z tohoto místa jsou odstraněny a tak bych rád věděl, kam položit věneček a kytičku na jeho památku. Děkuji za odpověď. Jeho ještě žijící bratr Vladimír Beránek

Re: pamětní deska

(martin, 22. 8. 2014 16:11)

Dobrý den, odpověď neznám, ale budou Vám muset odpovědět na místně příslušné městské části Prahy, jelikož tam je deska zavedena v evidenci válečných hrobů. Předpokládám, že jde o toto místo (http://www.vets.cz/vpm/4633-pametni-desky-miroslav-beranek-a-jan-lettl/#4633-pametni-desky-miroslav-beranek-a-jan-lettl).

Re: Re: pamětní deska

(Vladimír Beránek, 23. 8. 2014 10:12)

Děkuji za odpověď, poptám se tam zda mi podají nějakou informaci. S přáním pěkného dne Beránek

MgPh. Karel Brod

(Miroslav Havelka, 28. 5. 2009 13:49)

Dobrý den,
sháním informace o MgPh. Karlu Brodovi narozenému v Habrech. Byl židovského původu, zahynul v Osvětimi. Jeho jméno je uvedeno na památníku v Habrech. Provozoval lékárnu v Rovensku p. Tr. Děkuji a zdravím. M. H.

Re: MgPh. Karel Brod

(jana126@seznam.cz, 24. 9. 2012 13:02)

Dobrý den, ještě sháníte o tomto pánovi informace ?? Je to totiž dědeček mých dvou setřenic, resp. tetu(paní magistru Brodovou jsem ještě pamatovala i já). Rejmontová

pomniky

(Jiri Kaspar, 11. 9. 2011 19:16)

dobry den jsem autorem nekolika vojenskych pomniku /americkym letcum v Troubkach a 601. skupiny specialnich sil v Prostejove/, ktere asi ve vasem seznamu nemate. nabizim vam je do seznamu - http://www.kaspar-sochar.eu/pages/sekce/sekce1.php

jeste jsem se chtel zeptat, jestli nahodou nemate aktualni informace o projektu pomniku ing Kaspara v Pardubicich - rad bych se prihlasil do vyberoveho rizeni, jestli nejake bude.
s pozdravem jiri kaspar

Re: pomniky

(Martin Brynych, 12. 9. 2011 5:17)

Dobrý den, nu přinejmenším pomník v PV na webu z mnoha důvodů :-) máme (https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-prostejov/prostejov.html), Troubky okres Přerov, by na webu asi taky byly (https://vets.estranky.cz/clanky/vmp-okres-prerov/troubky.html), takže asi máme oba. Nicméně máme zájem o cokoliv co ještě nemáme v databázi. Vše o vkládání na web, je zde (http://www.vets.cz/jak-se-zapojit/).

Re: pomniky

(Martin Brynych, 12. 9. 2011 5:19)

Ohledně Pardubic info nemáme, Ing. Kašpar nebyl v našem zorném poli, zajímáme se o vojenská pietní místa

Místa bojů

(Jiří Š., 7. 7. 2011 1:38)

Dobrý den.
Je někde dostupné či možné zjistit přesnější lokality (např. GPS) bojů partyzánských skupin v okolí Herálce, Žákovy hory a Kamenného vrchu???
Děkuji.

František Moravec

(Radek , 30. 3. 2010 22:32)

Pane Moravec, pošle te mi prosím Vaši mailovou adresu na rriha@email.cz . Jsme s kolegy v kontaktu s lidmi ze Zagrebskeho muzea. Zeptáme se jich a dáme vědět. Zdravím R. Říha.

Re: František Moravec

(Milan Moravec, 13. 5. 2011 19:06)

p.Říha budu moc rád když mi pomůžete,poslal jsem Vám již 2meily přímo na Vaši meilovou adresu,ale neodpovídáte,třeba se bojíte meil otevřít.Tak to zkouším ještě tímto způsobem.
můj meil: mil.mor@centrum.cz
děkuji a těšim se na odpověď

prosím o pomoc

(Lubomír OLDŘICH, 13. 4. 2010 18:28)

Dobrý den, hledám místo posledního odpočinku mého dědečka, který padl v 1. světové válce v Rusku, údajně v Haliči, protože tam působil v roce 1914 jako c.k. titulární četnický strážmistr. Jmenoval se Josef OLDŘICH, narozen 31.5.1875 ve Svitávce, okres Blansko. Ani nevím kdy a kde přesně padl. Na Vojenském ústředním archívu jsem to už zkoušel, ale bez úspěchu. Prosím jakoukoliv informaci nebo radu, jak dál hledat na můj mail lubomir.oldrich@tiscali.cz.
S pozdravem Lubomír OLDŘICH z Blanska

Re: prosím o pomoc

(Lubomír Oldřich, 22. 3. 2011 17:43)

Dědečka jsem nakonec objevil na www.polegli.tgcp.pl

železničář, odbojář

(Martin, 14. 9. 2010 4:51)

Nezlobte se, ale jestli myslíte svůj dotaz vážně, pak počítejte s tím, že s takovýmto množstvím vstupních informací moc neuspějete nikde. V jakém byl odboji (1., 2. nebo 3 ?). Datum zarození a úmrtí, bydliště, apod. Jsou základem pro pátrání. Ale i tak bych Vás nejdříve odkázal na VUA Praha (http://www.vuapraha.cz/Pages/)

železničář, odbojář

(Arnošt Rufeisen, 13. 9. 2010 23:00)

Prosím o informace o svém strýci

Karel Brod

(SvatoplukKučera, 30. 6. 2010 1:41)

BROD Karel, MgPh.* 1.1.1888 Habry, bytem Habry (kraj Vysočina), do roku 1940 byl lékárníkem v Rovensku pod Troskami, odkud se musel vystěhovat, rasová perzekuce, zatčen 2.6.1942 a odvezen do Kolína, deportace do Terezína 5.6.1942, transport do Majdanku 13.6.1942. Tuto informací mám ve své databázi obětí II.SV.

Prosím o pomoc 0053

(Martin, 16. 5. 2010 8:42)

přeposlal jsem kolegovi co má kontakt