Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žádost o spolupráci

31. 12. 2010
Další spolupráce


V rámci projektu mapování vojenských pietních míst spolupracujeme s řadou dalších zájemců o historii. Rádi bychom touto cestou požádali návštěvníky stránek o případnou pomoc i pro jejich práci.

Jedná se o následující okruhy zájmu a dotazy :

žádost č.1
Jakékoliv informace o účastnících 1.světové války z okresu Pardubice a bývalého okresu Nový Bydžov
žádost č.2
Jakékoliv informace o rakouských, případně českých námořnících
žádost č.3
Hledáme fotografii MUDr.Soběslava Sobka, bývalého ředitele ve Vyšných Hágoch, zaměstnance Ústřední sociální pojišťovny ( viz.pamětní deska - Praha 5, Křížová 1292/25, Smíchov, v budově ČSSZ, nalevo od vchodu )
žádost č.4 ( žádost vyřešil Vladimír Štrupl, 23.7.2006)
Hledáme, kde by mohl tento pomník, nebo pamětní deska být.
 
Obrazek
Obrazek
Údajně to má být někde na území ČR, ale podložené to nemáme. Uvítáme jakoukoliv informaci,neboť se jedná o osobu praporčík Juraj Kordiak (na desce v 1.sloupci vlevo,poslední jméno),který byl zastřelen při transportu SS (doloženo svědectvím o úmrtí)
žádost č.5
Sháním informace a fotografie o odboji na Mělnicku (mj. partyz. oddíl mjr. RA Kaniščeva Národní mstitel) a květen 1945 v Praze 6.
žádost č.6
Podobně jako vojenská pietní místa plánujeme výhledově v rámci mapování vojenské historie skládat informace o vojenských prostorech. Máme zájem o umístění bývalých rot Pohraniční stráže, hlásek PVOS, stanoviš radiolokátorů, posádkových a útvarových cvičišť a střelnic a podobných.
žádost č.7

ObrazekHledáme umístění Památníku osvobození ve Středních Čechách. Památník je vysoký cca 5 - 6 metrů.

 

Lokalitu správně určila Alena Pokorná. Jedná se o Památník osvobození v Klokočce u Bakova n/Jizerou.

Více zde:

http://www.sobotka.estranky.cz/clanky/cyklovylety/klokocka.html
foto zhruba uprostřed

http://www.rajnet.cz/web/zobraz.asp?id=935
stará, černobílá fotografie

http://www.novinky.cz/cestovani/239829-prirodni-rezervace-klokocka-laka-na-historii-s-lecivou-vodou.html
článek v tisku

žádost č. 8
Pro zájemce o historii a techniku hledám staré fotografie k uveřejnění. Pokud máte doma v albumu staré fotky vojenského charakteru či s námětem zajímavé techniky (od motorek, aut až po dětské sáňky) pošlete mi je! Galerii Vám tak jako všem nabízím na neomezenou dobu zdarma! Fotografie stačí v elektronické podobě, naskenované mailem či na CD.
Děkuji
dolinkanada@gmail.com
žádost č. 9
Hledáme ( mimo jiné ) informace o veteránu Josefu Koublovi z Javorníka. Včetně jeho předků.
žádost č. 10
Pomozte vyřešit příběh Natálie
Jedná se o neuvěřitelný příběh. Udál se na jaře 1969. V době, kdy v Praze byla vojska varšavské smlouvy. Na nábřeží Vltavy, nedaleko kostelíka byl pobořený dům, ve kterém hořelo. Byla tam jen zraněná starší paní a miminko. Miminko si vzal jeden z ruských vojáků a odvezl ho tajně do Ruska, kde ho se svou ženou adoptovali. Natalie se teprve po smrti své adoptivní matky (v r.2005) dozvěděla pravdu o svém původu.
Nevím, kde začít s pátráním, ale musím se pokusit objasnit tento příběh. Možná opravdu v Praze její opravdoví rodiče truchlí u jejího hrobu.
ALKA
žádost č. 11
Mám prosbu: sháním fotografii z roku 1945. Ja na ní mladý sovětský voják s chlapečkem v náručí. Před r. 1989 byla často zveřejňována v časopisech. Nenajde ji někdo? Díky za ochotu!
Vladimír Štrupl
žádost č. 12
Hledáme zájemce o spolupráci na vytvoření pomníčku hloubkařů.
Vše ve spolupráci s webem Hloubkaři ( http://www.hloubkari.bloguje.cz/ )
žádost č. 13
Hledáme informace o organizaci Spolek vojenských vysloužilců.
založen v Byšicích r. 1885. Součást spolku vysloužilců města Mělník.
67 členů z toho 8 čestných. Stejnokroj: šedé spodky, modrá blůza, zelené výložky a na nich granát, šňůry na prsou. Donátor a patron spolku - hrabě Valdštejn a Vartnberk.
 
Spolek se účastnil oslav před Invalidovnou r. 1888 - 40. let panování Fr. J. I.
 
 
1. Podrobnosti o podobných spolcích - proč vznikaly, předmět činnosti.
2. Podrobnosti o zániku, aktivitách, praporu atd.
3. Pokud by se někde našly fotky????
žádost č. 14
Potreboval by som pomoct pri najdeni pomnika a hrobu letca od 31. stihacej letky z Vajnor. Jedna sa o rtm. Viktora Hrívika, ktory sa narodil 18.12. 1897 v Dlhom Poli pri Ziline. Bol prislusnikom ruskych legii - 7.Tatransky pluk a nositelom Svatojurskeho kriza, Vojnoveho kriza 1918, Revolucnej a vitaznej medaily a roznych sportovych medaili. Po prvej vojne bol clenom Hradnej straze a osobnym soferom jana Masaryka. Cca od roku 1926 bol prislusnikom letky 31 od LP3 vo Vajnoroch. V roku 1928 bol vyslany do kurzu pilotov nocneho lietania v Prahe a pri svojom poslednom nocnom lete mal aj so svojim pozorovatelom havariu v Pisku (niekde na kraji mesta v poli za obytnymi domami) dna 20.7. 1928. Posadka havariu neprezila a na mieste havarky by mal byd dodnes pomnik v tvare stylizovanej leteckej bomby zapichnutej do zeme a s pametnou doskou. Viktor Hrivik je pochovany v Pisku na cintorine. (bolo to tak uvedene v jeho poslednej voli, ze v pripade havarie ma byt pochovany na jej mieste). Ja by som Vas chcel velmi poprosit, ci by ste bol ochotny pomoct pri vyhladani pomnika ale aj miesta hrobu a ci by ste mi mohol poslat aktualne fotografie oboch miest - teda aj pomnik aj hrob. Ak by bolo mozne aj zohnat aj nejake hlasenie o havarii ci dobovu fotografiu , bolo by to velmi prospesne. Som totiz v kontakte z jeho pribuznymi, ktori bohuzial nevedia ani miesto hrobu ani pomnika, pretoze su z mladsej generacie Hrivikovcov a chceli by si uctit po ohromne dlhom obdobi miesto posledneho odpocinku ich skveleho predka, ktory okrem ineho bol dlhorocnym clenom Klubu Atletov Zizka v Prahe  s mnozstvom ocennei za sportove uspechy.  Ma samozrejme cestne miesto aj vo svojej rodnej obci aj na tamojsej zakladnej skole.

Historia cs. letectva je moje velke hobby.  Momentalne pracujem na historii Leteckeho pluku 3 gen. Stefanika v rokoch 1919 – 1939 a dost pravidelne dochadzam do vojenskeho archivu v Bratislave kvoli studiu uvedenej problematiky (v ratane leteckych havarii).Moj archiv je pomerne rozsiahli a ak mozem rad Vam pomozem aj ja. Mam v archive aj viacero fotograii z leteckych havarii v Cechach este z obdobia 1. replubliky , ktore sa tykaju vojenskeho letectva. Neviem, ci sa zaoberate aj touto problematikou
Ing. Viliam Klabnik
 žádost 0038
 

Pátrání-žádost o pomoc. (Pohraničník bloguje CZ, 28. 06. 2008 00:58)

Žádost o pomoc - případ pohraničníka J.Starého (26.4.1958).

LINK: http://pohranicnik.bloguje.cz/697613-hledani-po-padesati-letech.php


Je pravdou,že od oné,nevyjasněné události uběhlo již padesát let,čímž bude případné pátrání ztíženo.

Na druhé straně,není vyloučeno,že se i dnes najdou pamětníci a to nejen z řad vojáků Pohraniční stráže,kteří v té době vykonávali vojenskou základní službu,ale i z řad důstojníků PS,orgánů VKR,možná i zpravodajců a vyloučit se nedá ani někdo z místních obyvatel obce Libá u Chebu. Prostě kdokoliv,kdo by mohl k oné,svým způsobem záhadné události,něco uvést - možná,že o této události slyšel i někdo ze čtenářů těchto www,svět je malý...

Pokud se někdo takový najde,uvítám,nechť se ozve na moji,zde uvedenou adresu: pohranicnik@bloguje.cz

Děkuji! *ZV.
 žádost 0039

Pomůžete nám zjistit o jaký odznak se jedná ?

ObrazekOdznak má 65 milimetrů v průměru, a může být prácí Gezi Szobela, jméno SZOBEL je na dolním rohu. Motiv je: dva andělé obklopují tělo a padlého válečníka, který drží (? Zlomený) meč v jeho levé ruce, zatímco jeho pravá ruka je přibitá na kříži. V pozadí je kříž typu Lorraine, a vojenská pevnůstka asi s anténou na jeho střeše. Nápis na zní: AGDE. NASIM PADLYM. 2P. PL.
Dále na okresjích je: MARNE a Loire, a datum 1940. Pod je latinský text: DUM SACRIS patriae LEGIBUS OBSEQUIMUR

Na zadní straně odznaku je věnovací text: Martě Pepa 1941.
Odznak je na zadní straně vybaven sponou.

The medallion is 65 millimetres in diameter, and the design upon it perhaps the work of the artist Geza Szobel, the name SZOBEL appearing at bottom right.  Briefly, two angels flank the body of a fallen warrior who holds a (? broken) sword in his left hand while his right hand has been nailed to a cross, the Obrazekend of which is suggestive of a swastika.  In the background is a Cross of Lorraine, and a military blockhouse apparently with a radio aerial upon its roof.  An inserted inscription on a banderole reads:  AGDE . NASIM . PADLYM . 2P . PL .   The back surface of the medallion suggests that this inscription may have been interchanged for other castings.  Around the raised edge of the obverse are the words MARNE and LOIRE, and the date 1940.  Beneath is the Latin text: DUM SACRIS PATRIAE LEGIBUS OBSEQUIMUR, which could be interpreted as having a double meaning depending on the use of the word SACRIS - either "sacred" or "accursed".  Finally, the medal has been fitted with a pin on its reverse, possibly for use as a brooch, and is scratched with the name: Marte Pepa 1941.

  žádost 0040
 Hledám nějaké info o tom co se dělo v letech 1939-1945 v obci Mentawa(Mentaurov)na Litoměřicku bylo tam středisko hitlerjungend a bydlel tam šéf místního gestapa nikdo z pamětníků již zde nežije.Nemáte prosím někdo nějaké info je to zajímavá lokalita.prosím pište na mail bon32@seznam.cz
   žádost 0041
 V publikaci Pankrácká kalvárie - Žaluji , která vyšla krátce po ukončení II. svět. války, je ke dni 9.9.1943 uvedeno jméno Růženky Kodadové, pocházející z Bechyně, která byla popravena pro podporu a přechovávání odbojáře ve věku ( lze -li v jejím případě o věku mluvit ) 23 let.Byla spolupracovnicí téhož člověka, jako manželé Živcovi, kteří byli popraveni spolu s ní. Má město Bechyně na tuto mladou statečnou dívku nějakou oficiální památku? Mám na mysli pamětní desku nebo něco podobného
  žádost 0042
Hledáme jakékoliv informace o účastnících 1.světové války z okresu Hodonín a obce Syrovín , Ježov , Žeravice , Hluk , Újezdec , Mistřín a Staré město. Všichni vojáci jména : Němčanský,Štamberský,Kolaja a Piskoř.
žádost 0043
Prosím o jakékoli informace o vozidlech Lancia která se pohybovali po naší vlasti(obrněnci 1 republika případně s nějakými osobními dorazili i němci) ,protože při koupi motoru na lancii rv 37 mi bylo pánem tvrzeno že do auta nandali nový motor který tu zustal po válce . jelikož se snažím časem dát dohromady několik lancií rád bych podchytil i toto odvětví případně i nějaké fotky i kopie nedejbože nějaké přesné informace děkuji mnohokráte za jakékoli info na e-mail . beta-trevi@seznam.cz a rád se ozvu pro osobní kontakt
 žádost 0044
 Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli náhodou nemáte nějaké materiály které se týkají 1. a 2. světové války v jižních Čechách-myslím tím místa bojů a bojiště (přibližné mapy nebo místa obcí a měst).Velice mne to zajímá a snažím se zjistit více informací.Pokud budete něco mít,tak mne prosím kontaktujte na můj email: m.vroblis@seznam.cz
Děkuji Michal.
žádost 0045
Hledáme hrob se jménem starší seržant BUČKIN IVAN, JAKOVLEVIČ, nar. 1919,
který měl zahynout ve Hranicích (okres Přerov) 14.6.1945 při nešťastné náhodě.

Z tohoto důvodu se domníváme, že by měl být pochován i ve Hranicích. Velice bych Vás prosil, kdyby jste jeho hrob našli o foto.

Bučkin I. Ja. Byl příslušníkem 8. letecké armády, 8. bitevního leteckého sboru, 525. bitevního leteckého pluku.
 žádost 0050
 
Hledáme případné osoby se jménem:
Grotte Karel 1900, Grotteová Olga 1902, Grotte Pavel 1936, Grotteová Milada 1930, Grotteová Hana 1931, Grotteová Anna 1863

Možná V Pardubicích žil Milan Grotte *1932 a +2007, jeho tatinek František Grotte byl z Plzně a mel spoustu sourozencu, většina z nich vč. maminky zahynuli v Osvětimi.

Mate na nejake potomky vyse uvedenych obeti kontakt? Nebo kde najit? Byli to rodaci z Pardubic?
  žádost 0051
 Hledáme informace o o padlém Ing. Erichu Fialovi (kmotr Antonína Nového), zmíněném na Pamětní desce Obětem okupace a povstání v květnu 1945v Praze 6, Norbertov 126/1, v budově ZŠ, odpovědi prosíme k nám, nebo na email antoni.n@volny.cz
   žádost 0052
 Hledám na estrankach informace o strýci své tchýně o generálu Františku Horáčkovi . Po smrti tchýně (1994) nemohu nalézt dokumenty ,které o svém strýci měla . Vím jen , že jeho žena se jmenovala Růženka a měli jednu dceru .Byl popraven jako člen odboje buď v Ruzyni nebo Kobylisích .Jeden z příbuzných tvrdí , že to bylo v Pardubicích na zámečku .Strýc pocházel ze Sezemic u Pardubic .Jeho žena s dcerou byly pak internovány kdesi s ostatními manželkami čsl důstojníků .Vím , že informací poskytuji málo , ale doufám , že se jistě dozvím mnohé nové . Děkuji velmi za odpověď . Zdravím . Libuše Budínská,Jablonec nad Nisou
  žádost 0053
 Dovoluji si Vás oslovit a požádat o laskavost. Dávám dohromady stať o Četnické letecké hlídce v Dolním Benešově (Mor. Ostravě, Něm. Brodě) a napadlo mne, že byste mohl vědět o někom, kdo má s tímto tématem co do činění - například jako amatérský nebo regionální historik.
Téma je to velmi zajímavé , podařilo se  zde např. k přinutit na jaře 1938 u Hlučína k přistání německý Junkers , ale zajímaly by mne také historie jednotlivých letišť, popř. údaje k letcům, kteří zde sloužili, např. npor. Macháček, npor. Lakomý, kpt. Smazal, por. Schwarz, stržm. Sebera, stržm. Fafílek...
Běžně dostupná fakta znám, s renomovanými historiky v oboru jsem v kontaktu, ale domnívám se, že právě u Vás bych mohl na něco zajímavého narazit.
      Děkuji Vám a s pozdravem  
Josef Václavík
  žádost 0054
Vazeni pratele,bratr me,jiz zesnule babicky pi.Anny Grulichove,roz.Slukove,Josef Sluka,nar.27.02.1907,padl v Prazskem povstani za vlast dne 05.05.1945.Je pochovan se svoji rodinou a rodinou Kestrankovou na hrbitove v Jinonicich.Pan Josef Kestranek padl v Prazskem povstani za vlast o den pozdeji,06.05.1945,domnivam se ze v okoli ulice Habartovska,Klukovice.Rad bych se dozvedel,kde presneji padl pan Josef Sluka.Muze mi nekdo v teto zalezitosti pomoci?Dekuji!Jan Lebr
  žádost 0055
sháním informace o MgPh. Karlu Brodovi narozenému v Habrech. Byl židovského původu, zahynul v Osvětimi. Jeho jméno je uvedeno na památníku v Habrech. Provozoval lékárnu v Rovensku p. Tr. Děkuji a zdravím. Miroslav Havelka
   žádost 0058
Hledáme informace o  Kapal František,  za  1.světové války  příslušník 28.pražského pěšího pluku, nezvěstný respektive asi padlý v r. 1916 na území Haliče Rok narození 1887 v Hořelicích u Prahy.
  žádost 0061
 Náhodou jsem objevil Vaše stránky a chtěl bych se na něco zeptat: Podle ústní tradice (osmdesátiletá dáma) došlo po skončení II. sv. války v roce 1945 u Velké Chuchle, u kostela sv. Jana Nepomuckého na skále nad řekou, k popravám a pohřbu vojáků ROA. Že v té oblasti působili je obecně známo (Např. píše o jejich působení pan Ausky ve své knize o Vlasovově armádě, ale o popravách se nezmiňuje (a dotaz na něj už není možný). Hromadné hroby měly být v terénu patrné ještě dlouho, ale písemnou zmínku jsem nikde nenašel. Nevíte prosím, jestli se o věci něco ví nebo ne?
S díky a pozdravem Zdirad Čech (z Kladna)
  žádost 0062
 V Bielych Karpatoch asi 1 km od vrcholu V. Javorina je malý pomník na ktorom je napísané: NA TOMTO MÍSTE TRAGICKY ZAHYNUL dne 3.zaří 1948 PRI VYKONÁVANÍ SLUŽEBNÝCH POVINOSTÍ ČET. ASP. JIŘÍ KITZBERGER Vedel by niekto povedať čo sa tam stalo? Pomník je už zle čitatelný. Nachádza sa blízko hranice na slovenskej strane blízko križovatky cesta z Květnej na V. Javorinu a červená značka na V. Javorinu. Približná poloha, určená len z mapy:48.854793,17.662958, asi 875 m.n.v.
  žádost 0063
ObrazekSháním mohylu sovětského vojáka Makareviče Michaila Tichonoviče.
Mohylu Makareviče hledá jeho pravnuk.
Tento voják zahynul 13-04-1945 ve vsi Karlov (Karlsdorf). V příloze posilám přibližné místo mohyly. V této vsi  byly pochovaný i další sovětský vojáky – prý tady po válce byl cely vojenský hřbitov.
Budu moc vděčen za jakoukoliv informace nebo za radu.
S pozdravem,
Sergej Knyrevič
tel. +420 602 835 292
 žádost 0065
 Hledáme jakékoliv informace:
o hrobu G. P. Bondarenka
Bojoval v druhé světové válce a padl 8.května 1945 někde jižně od Prahy.
Jmenoval se Grigorij Petrovič Bondarenko, nar.1918, hodností lejtnant (asi poručík?), vojenský oddíl 1468, 25. ženijní dělostřelecká divize. Byl raněn a zemřel v 118 oddělení (asi polní lazaret, vojenská nemocnice?). Pohřben byl na divizním hřbitově „Tubay“.

Uvítáme i informaci o možném významu lokality „Tubay“ (možná varianta je, že se jedná o obec Dubá v okrese Benešov.
  žádost 0067
 Hledáme informace k pomníku ve Ždánicích: Byla bych vdecna za jakoukoliv informaci o rodine Voseckych a o zde ctenych padlych.prosim piste na anna_long zavinac boltblue.com
 žádost 0068
 Hledáme informace k pomníkuv obci Lhotky. Byla bych vdecna za jakoukoliv informaci o Bohumilovi Nehasilovi a jeho rodine nebo i za radu kde informaci najdu. Piste prosim na e-adresu anna_long zavinac boltblue.com
  žádost 0069
shanim fotky do pripravovane knihy z prvni republiky celnik Jaroslav Brancovsky,pilot Frantisek Malkovsky,pilot Stanislav Zeinert,pilot franc.legii Josef Dekastelo,general stanislav čečka.A generaly z 50 let josefa Vlaška a Miroslava šmoldase.muj kontakt je 603157679,emal ww2@volny.cz
   žádost 0070
 Vážení přátelé,hledám místo posledního odpočinku svého dědy:Františka Moravce nar.1.5.1881 v Kolíně odveden v důsledku mobilizace 28.7.1914 k pěšímu pluku č.21 a dle záznamu byl od 31.12.1914 zajat a následně prohlášen za nezvěstného na srbském bojišti,prosím o pomoc při hledání hrobu nebo alespoň rady jak dál a kde hledat.Děkuji za každou informaci. Milan Moravec
 žádost 0071
c.k.vojín Vojtěch Šoch padl 1914.                                                                                    Shora uvedený vojín Vojtěch Šoch byl synem Vojtěcha(Adalberta)Šocha.Se Svitávky.Nevíme kde a kam narukoval dokonce nevíme kde a kdy padl.Někdo tvrdil že byl ženista a roztrhala ho mina,štapner.Někdo zase tvrdí že byl popraven ve spouře.Někdo že je pochován někde v Rusku.V každém případě byl synovcem generála ing Bílka také ze Svitávky takže asi nebyl popraven.Jeho bratr Josef prý byl někde na Ukrajině u obrovského hrobu který později sovětská vláda zničila.Jednalo se prý o obrovský monolit se jmény.Typoval bych to na zajatecký tábor.S Oblasti Svitávka,Sebranice,Skalice nad Svitavou bylo v tom období co padl umučeno více vojínů.Chtělo by tonějak osvětlit nikdo nic neví a nás to zajímá.S odstupem let sneseme i horší pravdu jako poprava za vspouru.Dezerce apodobně.Děkuji Vám za pomoc.
  žádost 0072
 Hledáme jakékoliv informace o Celestínu Šrůtkovi (údaje, fotografie a dokumenty) *nar.23.12.1884 ve Žďárkách u Náchoda. Zemřel jako voják v 1.sv. válce.
Informace můžete poskytnout k nám nebo na email: bubenkop@volny.cz
  žádost 0074
V souvislosti s 65. výročím od konce 2. světové války začínám připravovat článek o koncentračním táboře v Nové Roli. Rád bych vás v této souvislosti požádal o veškeré informace, které k tomuto místu máte, protože jsem zjistil, že až tak moc se o tomto lágru neví. Případně i fotodokumentaci, pokud ji máte, nebo i kontakt na možného pamětníka.
Fikar Václav
   žádost 0075

 ObrazekProsím o pomoc při pátrání po neznámém pomníku, na kterém je nápis NA PAMÁTKU TĚM a na druhé straně pomníku je nápis PŘÍKAZ VŠEM, KTEŘÍ BUDEME SVOBODU HÁJITI. Pohlednice byla vydána nakladatelem L. CZECH Fotobrom VIMPERK. Při pátrání v našem okolí Vimperska však tento památník nikdo nezná. Chtěl bych Vás poprosit, pokud by někdo z vás či z návštěvníků vašich stránek VETS tento pomník pozná, prosím o informaci, kde se tato památka nachází. Předem děkuji za pochopení a za ochotu. josef.prenek@seznam.cz

 

 

Obrazek

  žádost 0076
Hledám místo posledního odpočinku mého dědečka, který padl v 1. světové válce v Rusku, údajně v Haliči, protože tam působil v roce 1914 jako c.k. titulární četnický strážmistr. Jmenoval se Josef OLDŘICH, narozen 31.5.1875 ve Svitávce, okres Blansko. Ani nevím kdy a kde přesně padl. Na Vojenském ústředním archívu jsem to už zkoušel, ale bez úspěchu. Prosím jakoukoliv informaci nebo radu, jak dál hledat na můj mail lubomir.oldrich@tiscali.cz.
  žádost 0077
Hledám strýce jménem Otto Hauke, jmenovaný bydlel v obci Chromeč okr. Šumperk a později údajně v Zábřehu na Moravě. Za II. světové války bojoval v anglické armádě v obrněné brigádě. Víte někdo něco o jeho osudu, případně potomcích měl dvě dcery. Jiří HammerK9@seznam.cz
   žádost 0078
Prosím, víte-li něco bližšího o pomoci partyzánům na Chrudimsku, kolem Úhřetic ap., dejte mi vědět. Hledám Václava Remsu z Úhřetic, pracoval v Chrudimi, údajně pomáhal se zásobením potravinami. Nevím však ani název skupiny, ve které působil. Snad tam byl i p. Kopista. Dejte prosím vědět na mejl: majpri@centrum.cz
 
 
 žádost 0090
 Dobrý den, mám velkou prosbu, potřebovala bych zjistit pr mého tatínka pala Ludvíka Straku nar. 1926 něco o osudu jeho bratra Antonína Straky, nar. 4.4.1915 v Bratřejově u Vizovic. V roce 1938 odešel do Olomouce ke II. leteckému pluku Edvarda Beneše. V roce 1939 odešel přes Maďarsko do Jugoslávie, odtamtud do Anglie, kde zakládal čs. samostat. obrněnou armádu. Vyloděn v Normandii, prošel bitvu u Dunkyrchenu (?) ve Francii, dostal se až do Plzně. V roce 1945 se vrací do rodného Bratřejova, po 14ti dnech odchází do vesnice Demoul u Mar. Lázní, zde si zařizuje firmu, autodopravu, a čeká na vysídlení spolu s ostatními spolubojovníky. V dokladech uvádí místo vysídlení Nový Zéland. V roce 1948 se kolem něj začíná zavírat a zatýkat. Urychleně odchází - přechod Tři sekery (paseky v horách u Mar. lázní) převaděčem je švagr hospodského ve vesnici Demoul, pana Trnčáka, nar. v Rajnochovicích. Trnčák je později zavřený a v roce 1968 je propuštěn, následně nalezen v lese oběšený.
To jsou veškeré informace, podle červeného kříže se snad nikdy nedostal přes hranice, na Novém Zélandu sprvu nějaká stopa byla, později tato informace byla zprochybněna, bratr se nikdy neozval. Ráda bych mému otci dokázala říci více. Děkuji za informace Zdena Šimková, 603442891
  žádost 0117
 Dobry den, zajímám se o historii Všenor. Ve Všenorech (Praha-západ) máme pomníček padlého hrdiny - Františka Másílka, ktery padl 19.5.1945 ve Všenorech. Když jsem se ptala pamětníků, tak mi nikdo nebyl schopen říci přesné informace (vše jsou jen dohady). Prosím o sdělení, kam bych se mohla obrátit o informace. Zuzana Bacíková
žádost 0151
na vašich stránkách je náš pomník http://www.vets.cz/vpm/mista/obec/2390-lovcice/ a ač zde bydlím, nějak se nemohu dopátrat údaje, kdy byl postaven onen pomník partyzánům k seskoku skupiny Mistra Jana Husa v roce 1944. Zjistíte to z nějakých zdrojů, prosím? Píši o tom článek k nastávajícímu 70. výročí.
 
 

 

Odpovědi prosíme na email administrátora ( není-li uveden jiný ), díky.

 

 

 

nabídka č.1
Při našem mapování nacházíme celou řadu dalších "drobných" památek jako jsou sochy a pomníky TGM, Dr.E.Beneše a dalších politiků z 1.republiky, pomníků vzniku ČSR a podobné památky, které hromadně označujeme jako "Vlastenecké památky". Těmto se zatím nevěnujeme a do nejbližší budoucnosti s tím zatím ani nepočítáme. Má někdo zájem se této problematice hlouběji věnovat ? Je možnost, že bychom mu případné nálezy přeposílali.
nabídka č.2
Vlastně ze stejného důvodu jako v nabídce č.1 nacházíme i kapličky, Boží muka, zvoničky a podobné věci. Víme o několika stránkách, které deklarují, že je tato problematika zajímá, ale z žádné nám neodpověděli. Má tedy někdo o takováto místa zájem. Opět jich několik máme "bokem".

 


Jde o jakékoliv informace, fotografie. V případě možnosti nás prosím kontaktujte na adrese administrátora. Poskytnutá informace bude námi předána, nebo Vám navzájem zprostředkujeme kontakt.

 

 

Velmi děkujeme za Váš zájem a případnou pomoc.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

k dotazu č. 50

(IvoŠ, 20. 2. 2010 22:47)

Nositelé příjmení Grotte z okresu Pardubice :

GROTTE Alfréd
* 19.7.1903 Holice, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčen 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.
GROTTE Karel

* 2.8.1900 Holice, bytem Pardubice, úředník pojišťovny, rasová perzekuce, zatčen 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTE Pavel
* 30.8.1936 Pardubice, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčen 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTE Richard
* 3.2.1894 Hlinsko, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčen 6.12.1942 a odvezen do Pardubic, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTEOVÁ Anna
* 8.5.1863 Lány u Dašic, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčena 6.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942 kde zemřela 18.4.1943.

GROTTEOVÁ Hana
* 8.11.1931 Pardubice, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčena 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTEOVÁ Helena
* 21.12.1906, bytem Hlinsko (Pa k), rasová perzekuce, zatčena 6.12.1942 a odvezena do Pardubic, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTEOVÁ Milada
* 26.4.1930 Pardubice, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčena 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.

GROTTEOVÁ Olga
* 28.4.1895 Strašov, bytem Pardubice, rasová perzekuce, zatčena 7.12.1942, deportace do Terezína 9.12.1942, transport do Osvětimi 23.1.1943.


Re: k dotazu č. 50

(Linda, 13. 6. 2023 17:57)

Ze jmenovanych nikdo nema potomky.

Dcera Anny Grotte, rozene
Hostovska, jednoho ma.

Podcast Národní památka Camp Amersfoort

(Jordy Hubers, 8. 8. 2022 10:27)

Hledáme informace o veliteli tábora Kamp Amersfoort během druhé světové války. Podle našich informací by byl v únoru 1945 umístěn v Karlových Varech. Máme podezření, že tam byl zabit. Jde o Waltera Heinricha, datum narození 2.1.1910, místo narození Myslowitz. Jakékoli informace jsou vítány na j.hubers na lvb.nl

Hledám kamaráda

(Regina Březinová, 30. 1. 2015 15:18)

Dobrý den, hledám dávného přítele a kamaráda. Moc. Ráda bych se o něm dozvěděla. Bydlel kolem roku 1980 u Berouna v Králováku. Vú snad 6164. Nar.15.9. 1961. Moc děkuji. Březinová

Re: Hledám kamaráda

(Roman Zásměta, 23. 4. 2016 14:35)

Podařilo se Vám ho najít?

hledám informace

(Jana T., 7. 3. 2016 16:54)

Dobrý den
Získala jsem dokument o svém pradědovi(Josef Svoboda narozený 1890)ve kterém se píše:Dle zdělení c. a k. doplňovacího okresního velitelství v Kutné Hoře pokládá se za zmizelého pěšáka c.a k. pěšího pluku č.21 15. setnina Josef Svoboda odvedený 1911 příslušný do Klešic dne(asi 1.) září 1914.Byl zajat a převezen na Sibiř.Byla bych ráda za každou dokumentaci či fotografii,nebo zprávu.Děkuji mnohokrát.

Re: hledám informace

(martin, 7. 3. 2016 18:34)

Dobrý den, úvodem, toto je archivné web, mnoho let opuštěný, jak je zde zmíňěno. A k dotazu, při hledání informací o předcích je vždy výhodnější se obrátit na instituci zřízenou k mapování lidských osudů, než mapování památek. Docolím si doporučit tuto naši stránku: http://www.vets.cz/4246-casto-kladene-dotazy/

Hledám kamaráda

(regina brezinova, 30. 1. 2015 15:29)

Zapomněla jsem to nejdjůležitější -jméno! Hledám Romana Zásmětu. 1961.

Re: Hledám kamaráda

(radek štursa, 23. 2. 2015 14:58)

Dobry den.S romanem jsem slouzil na vojne.pokud by se vam ozval velice rad bych na neho dostal spojeni.
cdl@seznam.cz diky moc

informace

(Marta Zádrapová, 2. 11. 2014 20:07)

Prosím o zprávu o padlých v první světové válce,ořetic okr.Břeclav.
František Šumberák nar.3.2.1892 - 1914
Jan Šumberák nar.21.6.1894 - 1914
Jsou to bratři mé maminky,ráda bych se dověděla kde ,ve které zemi padli.Předem děkuji.

Re: informace

(martin, 2. 11. 2014 20:36)

Dobrý den,
1) jsme spolek mapující památky, všechny informace co máme, máme na našem webu, nic dalšího nemáme
2) na Vámi položený dotaz si můžete zkusit odpověď najít na webech k tomu zřízených, pro tyto dotazy máme na webu jejich velmi dobrý souhrn (http://www.vets.cz/4246-casto-kladene-dotazy/)
3) můžete zkusit některou z institucí mapující lidské osudy (muzea, archivy, matriky)
pěkný den

jakákoliv informace

(Marie Beranová, 14. 8. 2014 15:19)

Hledám spolek, který uctívá památku padlých vojáků, kteří padli v první světové válce. Dokument, který mám: č.j.M 133/24/7 Zavedení řízení za učelem prohlášení za mrtvého.Vojtěch Lisa nar.9 dubna v Jihlávce okres Třeštˇ z rodičú Matěje a Josefy roz. Hájkové narozený do Vlasenic Drbohlav příslušný, dne 10 ledna 1905 v Bojejově a Františkou Levovou oddaný, nejposléze ve Veltrusích kočí nastoupil službu válečnou při všeobecné mobilizaci II.výzvy 1914 jako vojín pluku čís. 52 v Temešváru, odejel s plukem tím na bojiště a stal se ve válce nezvěstným. Posledně psal 6.listopadu 1914. Prosím o zdělení jakékoli informace

Re: jakákoliv informace

(martin, 14. 8. 2014 16:15)

Dotaz sice moc nechápu, protože jestli sháníte informace o osobách lze postupovat dost jinak. Ale zkuste třeba toto: http://1914.valka.cz/pages/sdruzeni.php

jakákoliv informace

(Marie Beranová, 14. 8. 2014 15:18)

Hledám spolek, který uctívá památku padlých vojáků, kteří padli v první světové válce. Dokument, který mám: č.j.M 133/24/7 Zavedení řízení za učelem prohlášení za mrtvého.Vojtěch Lisa nar.9 dubna v Jihlávce okres Třeštˇ z rodičú Matěje a Josefy roz. Hájkové narozený do Vlasenic Drbohlav příslušný, dne 10 ledna 1905 v Bojejově a Františkou Levovou oddaný, nejposléze ve Veltrusích kočí nastoupil službu válečnou při všeobecné mobilizaci II.výzvy 1914 jako vojín pluku čís. 52 v Temešváru, odejel s plukem tím na bojiště a stal se ve válce nezvěstným. Posledně psal 6.listopadu 1914. Prosím o zdělení jakékoli informace

Dvůr III intrní kliniky

(T. Semerák, 4. 8. 2014 0:02)

Na dvoře III. intrní kliniky "na karláku"je památník vojákům z 1 války.Památník je v dezolátním stavu. Nenašla by se nějaká koruna na jeho opravu?

Re: Dvůr III intrní kliniky

(martin, 4. 8. 2014 4:38)

Dobrý den, jestli myslíte od nás, pak jistě ne. Náš rozpočet je v pár tisících a naším zájmem je mapování památek. Majitel místa má možnost žádat u MO o dotaci na opravu. Učinil tak?

Hledám strýce

(Marie Sedlecká, 3. 3. 2012 11:05)

Pomozte nám nají našeho strýce Miroslava Vnenka,který sloužil jako pohraničník v Kadani a v padesátých létech se ztratil a rodina dodnes neví co se s nim stalo. Děkuji

Re: Hledám strýce

(martin, 3. 3. 2012 11:58)

Dobrý den, v tomto ohledu asi nebude tím nejvhodnějším pomocníkem. My především mapujeme památná místa (včetně těch co se týkají pohraničníků), ale jednotlivé osudy lidí plánujeme dohledávat až podstatně později. Zkuste spíše stránky Klubů Českého pohraničí a podobné stránky bývalých příslušníků PS, tam asi bude větší šanci. Omlouvám se, že v současné době nemůžeme udělat více a přeji Vám v hledání úspěch.

hledání

(Eva Šmírová, 15. 12. 2011 21:55)

Můj dědeček zahynul na začátku 1. sv. války podle slov babičky někde na Balkáně, my však nevíme, kde přesně. Jeho jméno František Zeman je na pomníku Obětem válek v Kozlovicích u Frýdku -Místku. Je možné zjistit místo jeho skonu? Děkuji za odpověď na e-mail esmir@centrum.cz

Re: hledání

(martin, 16. 12. 2011 10:33)

Dobrý den, v tomto případě (https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-frydek-mistek/kozlovice-_fm.html) zkuste položit dotaz na Vojenský historický archiv (http://www.vuapraha.cz/Pages/VojenskyHistorickyArchiv.aspx). Tam je velká šance nahlédnout do jeho osobních dokladů a místo zjistit.