Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěvní kniha

31. 12. 2011

Z důvodu opakovaných útoků robotů vkládajících nesmysly, jsou komentáře blokovány.

Sem prosím pište všechny své vzkazy a náměty. Také případné návrhy na spolupráci.Uvítám i odkazy na vojenská pietní místa a válečné hroby zde ještě neuvedené.

Nesmyslné, reklamní a vulgární texty budou pochopitelně odmazány a IP adresa odkud text došel bude blokována.

Reklamou myslíme i odkazy na stránky, které nesouvisejí s historií, vojenskými pietními místy, insigniemi apod.

Díky za pochopení.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Re: Prosba

(Angelka, 10. 4. 2013 18:27)

Děkuju moc.! Jestli má kdokoliv zájem přijít se na nás podívat a podpořit, jste zváni, akce se koná v Praze :) Kdyžtak stačí napsat a já poskytnu více informací :)

Poděkování

(Martin Bambuch, 8. 4. 2013 17:36)

Dobrý den, rád bych vám poděkoval za vaši činnost. Díky ní jsem našel v Sokolnicích památník, kde je zmiňován můj pradědeček Jakub Štefl (v záznamech Červeného kříže veden jako Jacob Steffl). Jen pro upřesnění, podle záznamů ČK zemřel v tehdy ruské Haparandě 23.7.1917 na TBC, pohřben je tamtéž 30.7.1917. V té době tam umírali na TBC jeden až dva váleční zajatci za týden...

Re: Poděkování

(martin, 8. 4. 2013 20:12)

Dobrý den Martine, já bych Vám také rád poděkoval za Vaš čas, který jste věnoval tomuto zápisu. I když se to nezdá, nemalá návštěvníků pro nás dobré slovo nemá, protože zatím nedokáže uspokojit všechny hledače. O to více jsem rád, že Vám jsme mohli pomoci. Díky za takové čtenáře jako jste Vy. Jste vzpruhou pro naše aktivity.

Alois Machačík

(vrzalovadana@seznam.cz, 19. 3. 2013 11:05)

Dobrý den, generál Alois Machačík byl bratr mé babičky, zajímalo by mě, kde lze vypátrat více informací o něm.Doma nám zůstal dopis, který napsal z věznice těsně před popravou. Děkuji Vrzalová Dana

Re: Alois Machačík

(martin, 19. 3. 2013 19:45)

Dobrý den, nejčastěji a nejraději doporučejeme Vojenský archiv (http://www.vuapraha.cz/Pages/Domovskastranka.aspx). Va vašem případě připadá v úvahu i Vojenský historický ústav (www.vhu.cz).

ahoj ...

(Forum Historicum, 7. 1. 2013 16:38)

Skvělé webové stránky ... se spoustou dobrých informací. Ať je to tak dále.

www.forum-historicum.de

dobry den

(budysekk@seznam.cz, 30. 11. 2012 15:44)

dobry den zajimalo by mne jestli je na hrbitove moje babicka a dedecek jmenem julius gabor a marie gaborova moc si na jmeno babicky nepamatuju ale proste je to gaboroba prosim odepise na email budysekk@seznam.cz moc dekuji za odepsani je to pro mne dulezite

Lutner

(Beata Rajčanová, 18. 11. 2012 20:59)

Dobrý den, pátrám po svých předcích a na vašich stránkách jsem našla další informace o mém prapradědečkovi Bohuslavu Lutnerovi, který padl v roce 1916 a jeho sourozencích.
Pokud má někdo další informace prosím kontaktujte mě na email: beata.rajcanova@seznam.cz

Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(Zuzana Šmejkalová, 31. 5. 2012 12:42)

Dobrý den, zajímalo by mě, kam zmizela Pamětní deska rodiny Zelenkovy a Růtovy v Praze 3, v Biskupcově ulici č. 1837/4.

Děkuji za informaci

Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 31. 5. 2012 12:53)

Dobrý den, ze zákona o válečných hrobech je Vám povinna na tuto otázku odpovědět pověřená osoba na MÚ pro Prahu 3 (daný úřad musí vést evidenci válečných hrobů a mít o nich přehled). Na tomto webu je dané místo zde (https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-hlavni-mesto-praha/vojenska-pietni-mista-v-praze-3-_-strana-3-_.html). Na stránkách MO jsem dané místo nenašel (ale to neznamená, že není v evidenci, mohl jsem se přehlédnout). Jako kontaktní osoba pro Prahu 3 je zde uvedena: Eva Cihelková, evac@praha3.cz.

Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(Zuzana Šmejkalová, 31. 5. 2012 13:30)

Děkuji za informaci, zkusím se s dotazem obrátit na paní Cihelkovou, je to vedoucí odboru občansko správního.
Myslím, že je to minimálně škoda (nechci použít slovo "ostuda"), že zrovna letos, když je výročí provedení operace Anthropoid, je u vchodu, kde žil Jan Zelenka Hajský, pouze prázdné místo po pamětní desce.
Děkuji za radu

Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 31. 5. 2012 14:03)

není zač, doufejme, že se jedná např. o rekonstrukci a památka je v úschově. Naneštěstí se však stává, že se památky letos ztrácí nějak často a to nejen v Praze. Pozitivní však je, že se tím už zabývá Policie (minimálně dva případy za poslední dva měsíce).

Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(Zuzana Šmejkalová, 4. 6. 2012 12:55)

Dobrý den, přeposílám pro Vaši informaci odpověď z MČ Prahy 3:

"Pamětní deska věnovaná rodině Jana Zelenky-Hajského není vedená jako pietní místo - válečný hrob. O znovu zřízení pamětní desky se jedná. Deska byla odstraněna bez souhlasu městské části při rekonstrukci."

Tak doufejme, že jednání o znovuobnovení desky budou úspěšná.
Bohužel si myslím, že se památky ztrácí často právě z důvodu, že jsou zhotoveny z různých kovů a vandalové je nosí do výkupen.
S pozdravem

Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 4. 6. 2012 15:54)

No mně by spíše zajímalo co znamená věta, že deska není vedena jako válečný hrob. Zákon jasně stanoví co je to válečný hrob (např. pamětní deska, která se váže k události - což toto místo jasně splňuje) a zároveň při nejasnostech rozhoduje MO a nikoliv úřad. Takže se mimo jiné obávám, že si úřad nesplnil své povinnosti. Takže to raději oznámím i na referátu VH na MO. Velké díky za Váš zájem i nasazení.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 4. 6. 2012 16:00)

dotaz na MO odeslán

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 6. 6. 2012 18:30)

Na základě odpovědi z MO (za povšimnutí určitě stojí rychlost jejich reakce, MO v tomto směru reaguje příkladně!) mohu odpovědět kvalitněji. Daná památka splňuje atributy válečného hrobu ze zákona a měla by být v evidenci. V evidenci VH není proto, protože zmizela dříve než byla pověřenou pracovnicí zařazena (ale o dané lokalitě se ví).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(Zuzana Šmejkalová, 13. 6. 2012 13:56)

Naše společné úsilí zřejmě přispělo k tomu, že na místě pamětní desky se tento týden objevila papírová cedulka oznamující, že deska bude znovu vystavena v den úmrtí Jana Zelenky Hajského. Pod ní bylo propiskou připsáno následující: "Hlavně ji dejte výš nebo ji zas někdo ukradne." (to je dostatečně vypovídající)
Následujícího dne byla stržena i tato zelená papírová cedulka. Jsem tedy zvědavá, zda se pamětní deska objeví v neděli 17.6.a jak dlouho na domě vydrží. I já Vám děkuji za spolupráci, snad se nám podařilo upozornit na nedostatek. Můžeme však jen doufat, že deska se na domě "ohřeje" co nejdéle to špatné chování lidí dovolí. Zdravím!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 13. 6. 2012 15:07)

díky za další informace, DÍKY patří jednoznačn Vám, pozorných a ochotných lidí je u nás moc málo. A s takovým "tahem na branku" ještě méně. Nebýt Vás, tak se na toto místo přijde čert ví kdy, takto je alespoň nějaká šance. Příjemný den.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(martin, 5. 9. 2012 10:02)

díky za kontrolu, myslím, že přinejmenším za rok v cca březnu to někdo Svazu měst a obcí na MO připomene (na jednání k dané problematice), ale doufejme, že se situace vyřeší dříve

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pamětní deska rodiny Zelenkovy, Praha 3

(Zuzana Veselá (Šmejkalová), 5. 9. 2012 8:13)

Po 3 měsících musím s politováním konstatovat, že pamětní deska rodině Zelenkových stále není na svém místě.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »