Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podskalí

24. 8. 2007
Pomník Obětem 1. světové války


ObrazekUmístění : Podskalí

Nápis :

Obětem světové války

1914 - 1918

Josef Dvořák, Matěj Rozhoň, Frant. Hejna, Josef Rozhoň, Jan Rozhoň, Frant. Vilák, Josef Bezha, Ant. Křesina, Frant. Petřík


Foto : Lubomír Mach

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Další Podskalský pomník hrdinovi

(Anděla Rozhoňová, 31. 5. 2014 0:26)

Tento pomník stával na návsi před kapličkou mezi dvěma lípami ve vesničce Podskalí. Před vodami Orlické přehrady byl převezen na stávající místo.
Jedním z jmenovaných na pomníku je Matěj Rozhoň z Podskalí č. 6. Ten šel do války ještě se svým bratrem Františkem. František byl těžce raněn do nohy, ale válku přežil. Matěj to štěstí neměl. Proto mu na památku František (vyučený kameník), po válce na jejich poli vysoko nad Podskalím nechal postavit na žulovém podstavci z lomu z Podskalí železný kříž. Ten pomníček, i když částečně poničený a již bez železné ozdobné desky s nápisem, stojí dodnes na svém původním místě, vpravo při cestě z Podskalí směrem k Voltýřovu, asi 100 m od výše uváděného podskalského pomníku.

Re: Další Podskalský pomník hrdinovi

(martin, 31. 5. 2014 11:11)

Tato stránka je přesunuta na náš nový web (http://www.vets.cz/vpm/6560-pomnik-obetem-1-svetove-valky/), kdyby jste našla chvilku a měla možnost nám poslat třeba fotografii toho dalšíhopomníčku, byli bychom rádi, kontaktní údaje jsou zde (http://www.vets.cz/jak-se-zapojit/nove-vojenske-pietni-misto/). Díky za Váš zájem.

Re: Re: Další Podskalský pomník hrdinovi

(Anděla Rozhoňová, 8. 6. 2014 15:07)

Pocházím z Podskalí, Museli jsme se vystěhovat před napuštěním Orlické přehrady,a to poměrně daleko. Až pojedeme v tu stranu zavzpomínat, určitě Vám křížek postavený pro Matěje Rozhoně vyfotografuji.
Ještě jsem zapomněla dodat, že na výše uvedené fotografii pomníku obětem I. světové války z Podskalí, pochází křížek, při čelním pohledu ten celý vlevo stojící , také ze zatopeného Podskalí. Stával uprostřed vsi na rozcestí proti hospodě.Pamatuji, že vpravo stojící zbytek křížku (tehdy ještě nepoškozený), na tomto místě v roce 1940 již stál.

Re: Re: Re: Další Podskalský pomník hrdinovi

(martin, 8. 6. 2014 15:11)

Díky, budeme se těšit

Re: Re: Re: Další Podskalský pomník hrdinovi

(Dana, 8. 2. 2018 0:02)

Nevíte prosím nějaké podrobnosti ohledně pomníčku.Podle mého pátrání by Rozhoň Jan z podskalí se měl přiženit okolo roku 1860 do Milešova.Myslím že by to třeba mohl být některý z mých předků.

Re: Re: Re: Re: Další Podskalský pomník hrdinovi

(martin, 8. 2. 2018 4:42)

Nemáme další informace nad rámec toho co je na webu, ale určitě je výhodnější se dívat na aktuální verzi, než na 10 let starou zálohu. http://www.vets.cz/vpm/19811-pomnik-matej-rozhon/