Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá Bělá

2. 8. 2007
Pomník Obětem I. sv. války


ObrazekUmístění: Malá Bělá

Nápis:

1914 - 1918

HROBŮM V DÁLI
ŠTORCH ALOIS, LEG. POPRAVEN, BENDL VÁCLAV, DVOŘÁK FRANTIŠEK, ERBEN BOHUSLAV, FERCL JOSEF, FORMÁNEK KAREL, HORČIČKA FRANTIŠEK, HYKA JAROSLAV, JANDL ROBERT, KOŠEK VÁCLAV, KOŠEK KAREL, KOPŘIVA FRANTIŠEK, KLIMEŠ BOHUSLAV, KOUBEK JOSEF, KOUŠEK FRANTIŠEK, MATĚJŮ JAROSLAV, PAŘÍK VÁCLAV, PETERKA JOSEF, PÍČ ANTONÍN, PONOCNÝ ANTONÍN, PRŮŠEK VÁCLAV, RYBÁŘ JOSEF, RYBÁŘ VÁCLAV, VELECHOVSKÝ VÁCLAV, VELECHOVSKÝ ŠTEFAN, VORÁČEK KAREL, VOLÁK FRANTIŠEK
NEZVĚSTNÍ:
BUBÁK ANTONÍN, DROZEN JAN, KASTNER ANTONÍN, KOŠEK ANTONÍN, PAŘÍK FRANTIŠEK, VANÍČEK JOSEF, ŠEFR JOSEF, ŠVERMA JOSEF, VELECHOVSKÝ FRANT., VÁVRA FRANTIŠEK, VESELÝ JOSEF, ČERVINKA ANTONÍN
POSTAVENO ROKU 1923 STRANOU ČESKOSL. SOCIALISTŮ A PŘISPĚNÍM OBYVATELSTVA Z OBCE MALÉ BĚLÉ A NOVÉ VSI
PROVEDL AL. STŘIHAVKA ML. BOLESLAV

Poznámka:
„Během I. sv. války bojovali za vznik Československa i čtyři legionáři z Malé Vsi. V ruských legiích to byl Ladislav Ponocný, ve francouzských Václav Balák a v italských legiích Josef Bouček a Alois Štorch. Alois Štorch padl do rakouského zajetí a byl 5.7.1918 ve věku 25 let popraven.“ (Informační tabule v Nové Vsi)

Souřadnice: N 50°29´15,1´´ E 014°55,31´0´´

Foto: Vladimír Štrupl, 14.7.2007

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Legionář Josef Kubát

(Martin, 19. 12. 2008 18:14)

Dobrý den, zkuste se obrátit na Vojenský ústřední archiv, na adrese (http://www.vuapraha.army.cz/db/search.php?typ=1&a=2&prij=KUB%C1T&dat=) je seznam legionářů se jménem Josef Kubát, žádný však není z M. Bělé, ale to nemusí zatím nic znamenat. Je určitě zapotřebí vědět poněkud více (rok narození, místo narození, ....). Už mnoha lidem předka dohledali. Přeji mnoho úspěchů v hledání.

Legionář Josef Kubát

(Antonín Martínek, 19. 12. 2008 18:08)

Nevíte prosím cokoliv o Josefu Kubátovi z Malé Bělé. Měl to být též legionář. Můj praděd. Válku přežil, ale později ho zabila střepina, která mu zůstala z války pod srdcem. Díky.