Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravonín

8. 1. 2010

Pomník Obětem 1. světové války


ObrazekUmístění: Pravonín,  v parku mezi kostelem na pravonínským zámkem,
před východní stranou kostela.

Nápis:
1914 - 1918
(levá strana pomníku:)
DUŠEK AUGUST, HEJNÝ JOSEF, HŰBSCH OSKAR, JIRKA ANTONÍN, JIRKA FRANT., KOBLÍŽEK JAN, KOLÁŘ FRANT., KRÁTKÝ FRANT., PRJCHAR ANT., PURŠ KAREL, SLABÝ JOSEF, SLABÝ KAREL,SUCHÝ VILÉM

(pravá strana pomníku:)
BŘEZINA FRANT., DUTKA ANTONÍN, HANOUSEK FRANT., HOLEŠOVSKÝ KAREL, KOTRČ ANTONÍN, KOTRČ JOSEF, KRÁL ANTONÍN, KUBÁLEK JINDŘ., NEVŠÍMAL AUG., POLÁK KAMIL, SVOBODA ANT.,TEKL EDUARD, ZIMERMAN VÁCL.

Foto: Pavel Pelikán, 17.5.2005

 

 

Pomník Jan Těšínský


ObrazekUmístění: Pravonín,  na návsi v parku před pravonínským zámkem.

Nápis:
V historických dnech našeho osvobození zahynul tragicky na tomto místě JAN TĚŠÍNKÝ 10. května 1945 ve stáří 50 let řezník a hostinský v Pravětíně.
Čest jeho památce.

Poznámka:
Jan Těšínský pravonínský občan a hostinský v čp. 73, vedle kostela, provozoval hospodu a řeznictví-uzenářství. Kronika obce uvádí, že v době Pražského povstání navázali Pravonínští spojení s partyzány v Lukavci. Neměli však žádné zbraně, proto alespoň dělali zátarasy v lesích, aby znemožnili Němcům cestu na západ k Američanům, kteří v té době byli údajně na území Votic (tento předpoklad se později ukázal jako mylný). Takový zátaras z poražených stromů udělali i v prostoru lesa „Věžníky“, na silnici od Dobříkovic, kudy dne 9. května dopoledne jela kolona německých vozidel. Přes zátarasy se nedostala a musela se vrátit. Při obracení spadlo jedno auto u silniční propustě ze silnice, posádka nepoužitelné vozidlo opustila. Občané pak zátarasy odstranili, auto, v němž byly zbraně a munice, odtlačili do Pravonína a uskladnili v požární zbrojnici. Zbraně a střelivo bylo rozděleno mezi dospělé muže a z nich utvořeny ozbrojené hlídky. Večer po 21. hodině projížděla Pravonínem silná pancéřová skupina SS ve směru od Chmelné. V té době stála u zámku ozbrojená hlídka místních občanů. Spojka, která kolonu doprovázela, uviděla ozbrojené muže a hodila jejich směrem granát. Výbuch nikoho nezranil, ale hlídku rozehnal. Člen hlídky Jan Těšínský byl spojkou dostižen u rohu zámeckého parku a střelen do břicha. Popošel ještě asi 30 metrů a padl v místě, kde je dnes pamětní deska. Po odjezdu kolony SS zbylí členové hlídky Augustin a František Kosíkové a František Macek donesli těžce zraněného Jana Těšínského do domu p. Jelínka čp. 2 a odtud do jeho bytu v čp. 73. Ráno 10.5. kolem páté hodiny byl raněný naložen na nákladní auto Václava Hrabánka a v doprovodu tří mužů dovezen k lékaři do Načeradce. Po ošetření byl odeslán přes Křížov (kde k němu přiložili rovněž těžce raněného p. Stupku) do vojenské nemocnice v Kladrubech. Tam přes všechno úsilí lékařů následkům průstřelu v podvečer 10. května zemřel. Ostatky Jana Těšínského byly 11.5. převezeny nákladním autem Josefa Nováka do Pravonína. Pohřeb se konal v sobotu 12. 5. za velké účasti občanů a sovětských vojáků, kteří k poctě oběti vypálili čestné salvy. (podle kroniky obce Pravonín)

Foto: Pavel Pelikán, 17.5.2005

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pomník Jan Těšínský

(Jan Těšínský, 24 let, 24. 11. 2010 0:06)

Jan Těšínský pravonínský občan a hostinský který bydlel v domě čp. 73 byl můj praděděček. Každyý rok v květnu jezdíme na pietní místo vzdát čest jeho památce....Všem s mou rodinou děkuji za zmínku, zde na těchto stránkách.