Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luxembourg

14. 10. 2009

Pamětní deska Jana Palacha

ObrazekUmístění: Lucemburské knížectví, hlavní město Luxembourg, Na náměstí Place d‘ Armes ve „Starém Městě“. Na jedné straně většího náměstí Place d‘ Armes, osázeného dvěma řadami stromů, je velký dům s věžičkou, hodinami a třísloupovím u vstupu do domu a na protilehlé straně náměstí je dům postavený na levé polovině jakoby „vystrčený do náměstí“  a zprava k domu přiléhá malý nezastavěný prostor- Square Jan Palach. Pamětní deska je umístěna na pravém boku „vystrčeného domu“.

Nápis:
SQUARE  Jan  PALACH

LE 20 AOUT 1969, PREMIER ANNIVERSAIRE DE L’INVASION DE A TCHECOSLOVAQUIE PAR LES TROUPES DU PACTE DE VARSOVIE, CE SQUARE A ETE DEDIE A LA MEMORIE DE JAN PALACH MORT LE 19 JANVIER 1969. CE JEUNE ETUDIANT TCHEQUE A FAIT DON DE SA VIE EN S’IMMOLANT PAR LE FEU POUR PROTESTER CONTRE L’OUTRAGE FAIT A SA PARTIE.

Souřadnice: N 49°36’40.307“,  E 6°7’43.793“.

Foto: Bc. Jaroslava Kainová, 6.5.2005.

 

Hrob Jana Lucemburského, krále českého

ObrazekUmístění : Lucemburské knížectví, hlavní město Luxembourg, „Staré město“, vlevo od křižovatky Boulevard Franklin Delano Roosevelt a Rue de la Congrégation je rozsáhlý komplex budov Notre Dame s Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg. Vstoupíte-li do Catedrály od Boulvaru F.D. Roosevelta, musíte jít do dolních (sklepních) prostor. V nich je malá kaple, kam prý chodí  příslušníci rodu Lucemburků dodnes a proti malému oltáři za krásnými dveřmi s mříží je uložen Jan Lucemburský v hrobce rodu Lucemburků..

 Jan Lucemburský

Nápis : Hrobka Lucemburků.

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

 

Souřadnice : N 49°36’36.153“,  E 6°7’51.343“

Foto: Bc. Jaroslava Kainová, 6.5.2005.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář