Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jerusalém

13. 6. 2009
Památník Obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem

 

Umístění: Jeruzalém, hora Har Hazikaron (Hora Paměti)

Návštěvnické centrum
Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Muzeum historie holocaustu

 

 

 

 

  

 


Obrazek003 - Náměstí Varšavského ghetta.
Poznámka: Ve stěně z červených cihel, symbolizujících hradbu ghetta, jsou umístěna dvě výtvarná díla - sousoší a reliéf. Sousoší  má název Povstání ve Varšavském ghettu

 

 

 

 

 

 
Obrazek004 - Údolí komunit, deska s výpisem některých zničených židovských obcí v Polsku

 

 

 

 

 

 


Obrazek005 - Sad Spravedlivých mezi národy.
Nápis:
GARDEN OF THE RIGHTEOUS AMONG THE NATIONS

 

 

 

 

 


Obrazek006, 007 - Strom v Aleji Spravedlivých s pamětní deskou
Nápis:
PŘEMYSL PITTER
CZECH REPUBLIC
Poznámka: jeden z nejznámějších zachránců Židů v okupovaném Československu

 

 

 

 

 


Obrazek008 - Pamětní deska Joseph Fisera
Nápis:
1183 JOSEPH FISERA
(FRANCE) CZECHOSLOVAKIA

 

 

 

 


Obrazek009 - Zeď spravedlivých
Podle staré židovské legendy závisí osud světa na třiceti šesti cadikim, spravedlivých, kteří zůstávají v každé generaci skrytí a neznámí. Od roku 1953 uděluje jeruzalémský památník obětí a hrdinů šoa Jad vašem titul Spravedlivý mezi národy (chasidej umot haolam) lidem, kteří v době nacismu pomáhali perzekvovaným Židům. Většinou při tom riskovali svůj život i životy svých blízkých. Každý z oceněných získá pamětní medaili a list Jad vašem, je zapsán do seznamu této instituce a jeho jméno je vytesáno do Zdi cti v zahradě Spravedlivých v Jad vašem.

 
Obrazek009a - Deska se jmény Spravedlivých z Československa
Mezi Spravedlivými najdeme i více než sto občanů z České republiky. Jejich seznam jsme sestavili podle údajů izraelského velvyslanectví v Praze a archivů Jad vašem; většina z nich ocenění získala po r. 1990, kdy byly znovu navázány diplomatické styky mezi Československem a Státem Izrael.
Jména Spravedlivých z Československa:
Paní Karla Andělová-Weissová; manželé František a Marie Baborovi z Dolní Bělé in memoriam; manželé Leopold a Antonie Bacovští; paní Marie Barancová; manželé Stefania a Václav Bartoškovi z Prahy in memoriam; paní dr. Anna Binder-Urbanová; pan Josef Bleha z Prahy; pan Bohdan Bohun z Řevnic u Prahy a jeho nevlastní matka paní Růžena Šmídová in memoriam; paní Anna Butová ze Dvora Králové nad Labem a její otec Alexander Tomíček in memoriam; manželé Marie a Jan Carajovi; paní Olga Fierzová; pan Josef Fišera; paní Libuše Friesová z Ústí nad Labem; pan Karel Frýdl; pan Miloš Hájek z Prahy; paní Alena Hájková z Prahy a její rodiče manželé Karla a Václav Divišovi z Prahy in memoriam; manželé Josef a Anna Holátkovi ze Šumperka, rodiče pana Holátka in memoriam; manželé Toník and Emilka Holštajnovi z Moldavy in memoriam; pan Alois Holub z Krnova; pan Ladislav Holub in memoriam; manželé Marie a Vladimír Hondíkovi; manželé Wiera a Andrzej Hrekowi; manželé Jaroslav a Anna Chlupovi; paní Ludmila Chodilová-Tichá z Tršic; manželé Kryštof a Ludmila Jahnovi z Postřekova in memoriam; paní Milena Jesenská z Prahy in memoriam; paní Irena (Jolanda) Jiroutová z Pardubic a její rodiče Marie a František Gorogovi z Pardubic in memoriam; manželé Anna a Karel Jirsovi z Mělníka; pan Václav Juran; manželé Libuše a Josef Kašparovi z Chrudimi; paní Marie Koubová z Plzně a její rodiče Anna a František Opatovi in memoriam; manželé Vojtěch (in memoriam) a Marie Kovářovi z Touškova; pan František Kozák; manželé Božena a Karel Kubalovi z Třeboně in memoriam; manželé Rosan and Josef Kunáškovi z Bartoušova; manželé Anna a František Makovští z Vysokého Mýta in memoriam; paní Hana Málková (in memoriam) a její dcera paní Eva Lutovská (USA); manželé Adéla a František Melovi a jejich syn František; manželé Vojtěch a Anna Mjartusovi z Prahy in memoriam; pan Ladislav Mráček z Horního Slavkova; pan Vojtěch Adalbert Novák; pan Alexandr Nikulin z Hradce Králové; manželé Oldřich a Marie Oherovi z Tršic; manželé Marie a Jan Paškovi (in memoriam) z Mirošova; pan Miloslav Pažout z Prahy; pan Přemysl Pitter z Prahy in memoriam; paní Františka Prvá; paní Barbora Pytlíková z Plzně; pan Josef Říha; paní Irina Sobotková; pan Josef Taver; manželé Jan a Anna Tkadlečkovi, jejich syn Bohuslav; manželé Jan and Anna Viskupovi z Ostravy-Poruby; Josefa Schowánková z Litvínova; pan Zdeněk Urbánek z Prahy; paní Antonie (Tonka) Vlková; paní Vlasta Weinerová z Chomutova in memoriam; manželé Marie a František Zbořilovi z Tršic; manželé Alena a Jaroslav Zdařilovi z Přerova; pan Joachim von Zedwitz z Gotighofenu (Švýcarsko) a pánové Emanuel a Josef Zimovi z Prahy. (www.holocaust.cz)

 
Obrazek010 - Pomník Obětem pochodu smrti z Dachau

 

 

 

 

 

 


Obrazek011 - Partyzánské panoráma
Šest metrů vysoká silueta stromu, jenž je oživen figurami stovek mužů, žen a dětí, které se nacházejí ve větvích a mizí v listech. Lidské větve jsou vyjádřením růstu a naděje: nadějí partzánů bylo přežít a bojovat proti Němcům. (www.stejskal7.estranky.cz )

 

 

 

 

 

 


Obrazek012 - Pomník židovských vojáků a partyzánů
Nápis:
SLÁVA ŽIDOVSKÝM VOJÁKŮM A PARTYZÁNŮM, KTEŘÍ BOJOVALI PROTI NACISTICKÉMU  NĚMECKU.
(v hebrejštině, angličtině, ruštině, francouzštině a jidiš)

 

 

 


Obrazek013 - Autobus Švédského červeného kříže
Poznámka: Koncem války, kdy již  byla porážka nacistického Německa neodvratná, získal velkou reputaci zástupce Červeného kříže, švédský diplomat hrabě Folke Bernadotte, když  s  vrcholnými představiteli SS vyjednal propuštění nemalého množství  vězňů z koncentračních táborů včetně deseti tisíc Židů. Toto je jeden z 36 ambulančních autobusů Švédského červeného kříže, které v březnu a dubnu 1945 vjely do Německa, aby do Švédska převezly na 27 tisíc vězňů, především žen, mezi nimiž bylo několik tisíc zachráněných židovské národnosti.

  

Obrazek014 - Pomník Židům z Czerniakowy ulice ve Varšavě

 

 

 

 

 

 

 

 


Obrazek015 - Uvnitř Pamětní dvorany

 

 

 

 

 

 


Obrazek016 a 016a - Památník deportovaných

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek


 

 

 

 

 

 

  
Obrazek017 - Památník dětí
Poznámka: Památník připomíná jeden a půl milionu židovských dětí zavražděných během holocaustu. Je vytesán do podzemní jeskyně osvětlené pouze svíčkami, které se podle židovské tradice zapaluji na počest mrtvým. Světlo se odráží od řady zrcadel a vytváří iluzi milionů hvězd. V tomto pochmurném prostředí jsou bez přestávky čtena jména zavražděných dětí, jejich věk a místo původu.

 

 

 
Obrazek018 - Pilíř hrdinství
Poznámka: Hebrejský nápis na Pilíři hrdinů v překladu Lumíra Hanuše:
"Nyní a navždy na památku těch, kdo se bouřili v táborech a ghettech, bojovali v lesích, v podzemním hnutí a se Spojenci. Bránili svoji cestu do Země Izrael a zemřeli, posvěcujíce Boží jméno."

Poznámka:
Jad Vašem je památník obětí a hrdinů holocaustu v Izraeli. Založen byl v roce 1953 na základě zákona izraelského parlamentu - Knesetu.
Jméno památníku je z biblického verše: „Dám jim ve svém domě a na svých hradbách památník se jménem, jež nebude vymýceno.“ (Izaiáš 56:5). V hebrejštině je památník se jménem (věčné jméno) Jad Vašem.
Památník je umístěn v Jeruzalémě, na hoře Har Hazikaron. Jde o rozsáhlý komplex budov, pomníků a soch. Posláním památníku je dokumentovat historii židovského národa v období holocaustu, uchování památky na šest miliónů židovských obětí tohoto období a v neposlední řadě také předávání odkazu holocaustu dalším generacím. Při památníku byla v březnu 1963 zřízena Komise pro rozpoznávání spravedlivých, vedená nejvyšším Izraelským soudem, která uděluje titul Spravedlivý mezi národy lidem, kteří prokazatelně přispěli k záchraně Židů před holocaustem.
Zcela nepochybně stojí v Jad Vašemu zato navštívit také Údolí komunit - působivý jednadvacetihektarový památník židovských obcí, které byly za holocaustu buď úplně vyhlazeny, nebo těžce postiženy.

Lidskou lhostejnost, která byla jedním ze základních pilířů děsivých rozměrů holocaustu, ďábelsky vystihl německý protestantský pastor Martin Niemöller, jehož slova se skví na nepřehlédnutelném místě historického muzea v Jad Vašemu.
"Přišli si pro komunisty a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl komunista."
"Přišli si pro socialisty a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl socialista."
"Přišli si pro odborové předáky a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl odborový předák."
"Přišli si pro Židy a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl Žid."
"A pak si přišli pro mě a už tu nebyl nikdo, kdo by mohl protestovat..."


Zdroje:
www.holocaust.cz
www.stejskal7.estranky.cz
www.wikipedia.cz

Foto: Klára Škodová, 3.4.2009
Příprava dat: Vladimír Štrupl

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář