Jdi na obsah Jdi na menu
 


KT Mauthausen 2010

4. 11. 2010

KT Mauthausen 2010

kt_mauthausen.jpgTaké letos se uskutečnil zájezd k uctění obětí českých vlastenců, podporovatelů parašutistů, zavražděných 24. 10. 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. Zúčastnila se ho asi stovka lidí různého věku, včetně pamětníků - koncentráčníků, pozůstalých a dalších, kteří nezapomněli.
Za Spolek pro VPM se zúčastnil první z tria organizátorů Jaroslav Čvančara - Vlastislav Janík - Vojtěch Šustek, dále Radek Říha, Diana a Vladimír Štruplovi.
Na mši v kapli byla přečtena jména obětí zde popravených vlastenců.
Za náš Spolek a za Jednotu ČsOL Český Brod jsme uctili památku popravených zapálením svíček, poklonou a krátkou vzpomínkou u pomníku čs. obětí s věčně živým nápisem Lidé bděte a na dalších dvou místech.
Je samozřejmé, že fotografie pietních míst z tohoto KT v Rakousku se brzy objeví na spolkovém webu www.vets.cz

Text a fotografie:  Vladimír Štrupl

 

Náhledy fotografií ze složky KT Mauthausen 2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dřímal Oldřich

(Vlčková Vlasta, 8. 12. 2014 17:26)

Vážení, obracím se na Vás s prosbou o nalezení hrobu politického vězně Dřímala Oldřich nar.21.8.1922, který zemřel 6.6.1945 v nemocnici v Mauthausenu. Jak je mi známo 5.května 1945 do Mauthausenu dojela americká armáda, druhý den měli osvobození vězni dojít do Lince 32 km pěšky, odkud měli odjíždět do republiky . Dřímal Oldřich se zúčastnil tohoto pochodu, ale bohužel byl tak zesláblí, že byl odvezen do nově zřízené nemocnice v Mauthausenu, kde za měsíc zemřel. Neznáme místo uložení ostatků zemřelého. Bydlel v obci Záříčí, kde je jeho jméno vytesáno na památníku věnovaného zemřelých a padlých v první i druhé světové válce. Na památníku je rovněž vytesáno jméno Dřímal Jan 1870-1917, jedná se o prastrýce Oldřicha. Moc Vám děkuji za pomoc při hledání. Vlčková Vlasta Tovačov

Re: Dřímal Oldřich

(martin, 8. 12. 2014 20:01)

Dobrý den, jakmile někdo daný hrob najde, budeme jej prezentovat na našich stránkách. Nemáme rozsáhlejší možnosti než každý jiný badatel, tedy archivy, muzea a pod.

Návrh na vyrovnání se obětem po Heidrichiádě v Mauthausenu

(Jiří Hejl, 23. 10. 2012 22:23)

Dobrý den,
Jmenuji se Jiří Hejl, vnuk prof. Miloše Hejla který v roce 1942 patrně spáchal atentát na Haidricha, s tím atentátem byl do naší vlasti přinesen i jistý odkaz a pokut mě bude snad umožněno se k tomuto dostat rád bych aby přednostně bylo vyrovnáno těmto lidem odškodné za jejich útrapy spojené s tímto mstivým zvěrstvem fašistů, nevím jestli budu ještě živ, jelikož již jsem po "kultovní" autonehodě "za Haidricha, také nevím jestli mě bude umožněno se k dědictví které přinesla "Haidrichiáda" dostat ale chtěl bych i jménem mého dědy toto vyrovnání učinit.
Moje meilová adres je hejl.j.1@seznam.cz, tel. kontakt 602886597