Jdi na obsah Jdi na menu
 


O projektu VETS

1. 3. 2006
Stručně o projektu mapování vojenských pietních míst


Cílem tohoto projektu je poskytnou informace o misích novodobých veteránů, regionální vojenské historii a to nejen na Kolínsku a hlavně mapovat vojenská pietní místa v České republice.

I když název stránek zavádí k tomu, že se týkají především Kolínska, není tomu tak. Název vychází z toho, že se tento nápad zrodil mezi Prahou a Kolínem a část účastníků projektu bydlí u Kolína. Název stránek je prostě jen název.


Tyto stránky si nekladou za cíl konkurovat oficiálním stránkám ČsOL a Sdružení válečných vetránů ( www.legionar.org ).

Naším cílem je jen jejich doplnění o fotografie z misí, vojenské insignie a případně pár dalších drobností, které zatím na oficiálních stránkách sdružení nejsou, ale jistě časem budou. Ostatně někteří z nás na oficiální stránky celkem pravidelně přispíváme jak textem tak fotografií.


Hlavní směr, kudy se projekt mapování VPM bude ubírat jsou vojenská pietní místa.

Co nás k tomu vedlo ? Myslím, že to nejlépe vystihuje text člena projektu Vladimíra štrupla, který si zčásti dovolím zařadit :

" Již jako kluka mě zajímala válka a nejvíce osudy našich letců. Četl jsem vše, co tehdy bylo k dispozici a začal jsem si už tenkrát vést databázi s jejich daty. Protože domácí odboj byl poněkud odsunut na druhou kolej, moje pozornost se upřela na něj. Chodil jsem do školy okolo pamětní desky padlému v Květnovém povstání v r. 1945 v Praze 6 a někdy po roce 1989 najednou deska zmizela. A tu a tam další, na které jsem si pamatoval.

A tak mě až zamrazilo z toho, že by časem klidně mohly zmizet všechny. A to nechci připustit. Začal jsem tyto pamětní desky evidovat.

Jsem přesvědčen, že na oběti válek a na to, zač tito lidé zemřeli, se v žádném případě nesmí zapomenout! A tak jsem sebrané údaje a fotografie začal psát a lepit na karty. Por svoji sbírku jsem si vybral toto motto:

ZDE PADL V KVĚTNOVÉM POVSTÁNÍ

NEZNÁMÝ HRDINA

Malý žulový pomníček na pražském náměstí šedne v zelené trávě:

má pozlacená, už omšelá písmena. Ve výroční dny ho každým rokem

zdobí dvě tři kytice a zastavují se tu pamětníci bojů - vzpomínají,

vyprávějí; jindy jsou to turisté, někdy děti. Ale denně procházejí

kolem stovky lidí. Desítky očí přejedou rychlým pohledem po nápisu,

skutečně pouze letmo - ale přece často bleskne prchavá myšlenka:

KDO TO ASI BYL ?

(Kaucký František, Voják tajné války, 1994)



Myslím, že tento text plně vystihuje to jak, se k mapování dostala většina těch, co se ho účastní.

A nyní tedy stručně o vlastním projektu :

projekt mapování VPM bude mít celkem 3 fáze

- fáze 1, to jsou stránky www.vets.cz , jenž slouží hlavně k první prezentaci už zjištěných podkladů, jako ukázka možností a také pro sběr dalších podkladů

- fáze 2, je oslovení celé řady orgánů a institucí za cílem porovnání našich a oficiálních dat, kdy dojde k doplnění obou databází ( naší i oficiální )

- fáze 3, finální prezentace všech zjištěných i získaných podkladů, předpokládá se jiný design stránek, vyhledávání apod. Je třeba si uvědomit, že se nakonec může jednat až o několik desítek tisíc položek

 

Cíle projektu naleznete ZDE

 


 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NAŠE DOBROVOLNÉ SESTRY ČERVÉNÝ KŘIŽ Praha 5

(kaqrel Toužil, 30. 4. 2020 15:02)

Dobrý den
Zajímám se o pamětní desku na Praze 5. Prosím o možnost zaslání bližších informací

NAŠE DOBROVOLNÉ SESTRY
Ana Šamánková

Bohumíra Fialová

Valerie Hojtašchová

Marie Matoušová

Ludmila Přidalová

Blažena Zeithamerová

V LETECH 1939- 1945 BYLY UMUČENY

NAŠE DOBROVOLNÉ SESTRY

ČERVÉNÝ KŘIŽ

Re: NAŠE DOBROVOLNÉ SESTRY ČERVÉNÝ KŘIŽ Praha 5

(martin, 30. 4. 2020 15:06)

Dobrý den, nemáme více poznatků než je na webu,https://www.vets.cz/vpm/3887-pametni-deska-obetem-2-svetove-valky/#3887-pametni-deska-obetem-2-svetove-valky

Podekovani

(Helena Bumbalova, 21. 6. 2013 22:55)

Vlastnim hodne starou fotografii, na ktere je pomnicek padlych z prvni svetove valky. Protoze je zde uveden muj pradedecek, dlouho hledam, kde muze byt. Diky vasim fotografiim se mi podarilo pomnicek najit v obci Drinov okres Kladno.
Jen pro upresneni . Na fotografii je uveden nadpis PAMATCE PADLYCH a jmeno FRANTISEK HERMAN je naprosto spravne. Je to muj pradedecek.
Velmi dekuji. Preji hodne uspechu. Helena Bumbalova.

Pomníček

(Zbyněk Levý, 4. 11. 2012 22:09)

Dobrý den, zajímám se o pomníček při silnici 611 patrně v katastru obce Mochov. Je věnován poručíku Antonínu Lokvencovi, patrně zemřelému 9.5.1935, dále uvedeno vzpomínají kamarádi. Text na pomníčku je již velmi špatně čtitelný.

Re: Pomníček

(martin, 5. 11. 2012 20:53)

Dobrý den, předpokládám, že na obou našich webech jste tuto lokalitu nenašel, další možností je databáze MO (http://www.valecnehroby.army.cz/), tam se dá vyhledávat podle obcí, případně podle obce s rozšířenou působností nebo spádovou obcí. Nemáte třeba souřadnici místa, i přibližnou, ať si ujasníme ke které obci by mohl být pomník přiřazen, pak se snad dá dohledat snázeji.

Bolevec 1917

(Václav Král, 7. 5. 2012 14:11)

Dobrý den, rád bych se na Vás obrátil s informací o památníku Bolevecké tragedie z roku 1917, která je podle mého
soudu plnohodnotným místem, které zaslouží stejné úcty, jako ostatní
místa, která jsou označována jako pomníky a památníky vojákům. Ono místo se nachází v areálu Škoda JS a.s, Orlík 266, Plzeň a
věřím, že vedení společnosti bude nakloněno určité "popularitě" tohoto
místa (nafotografování, příp.zkrášlení). A to tím spíše, že v letošním roce (25.května 2012) bude výročí 95.let od
tragedie. Pomníček byl vystaven v roce 1967.

S pozdravem Václav Král, Plzeň

Re: Bolevec 1917

(Martin, 8. 5. 2012 8:42)

Dobrý den, obecně se dá říci, že ne zcela přesně vím o čem je nyní řeč, Obec Bolevec na Plzeňsku máme na webu (https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-plzen-mesto/plzen---bolevec.html), ale to je pravděpodobně jiná lokalita. U určování místa je určitě pro nemístní napsat, že se památka nachází v obci x, než, že je v areálu nějakého závodu, jenž může být leckde. Je-li dané místo válečným hrobem ze zákona, musí Vám majitel pozemku umožnit vstup k vykonání pietní aktu. Není-li daná památka válečným hrobem ze zákona, ale splňuje-li parametry VH, lze relativně lehce doplnění místa do tohoto seznamu, rádi Vám poradíme jak na to a na koho se obrátit. Jelikož nevím co přesně máte na mysli, tedy zda je to vojenský pomník, či připomínka jiné události, už dále asi moc neporadím. Náš spolek mapuje vojenské památky.

nalezený pomníček

(Ladislav Haidl, 5. 9. 2011 10:06)

Při stavbě parkoviště byl v Ostašově u Liberce v blízkosti kostelíka Sv.Vojtěcha nalezen povalený pomník obětem 1.světové války. Na kameni je nápis "UNSEREN HELDEN 1914 - 1918" a vojenský kříž. Hledáme pamětníky nebo historiky, kteří by nám pomohli v pátrání po původu pomníku.

Re: nalezený pomníček

(Martin Brynych, 5. 9. 2011 10:33)

Určitě bych doporučil se obrátit na Ministerstvo obrany, péči o válečné hroby (http://www.valecnehroby.army.cz/), stejně tak by mohlo pomoci místní muzeum, a takovéto pomníky byly skoro vždy na dobových pohlednicích. Ddíky za Váš zájem o naší historii a přeji úspěch v pátrání.

Pomník na Plzeňské

(Martin, 24. 7. 2010 15:25)

Když píšete o křižovatce Anděl, tak je to naneštěstí zcela nedostatečná lokace místa, zvláště u pamětní desky. Desky a podobné památky se u nás i na MO evidují podle domů na níchž se nacházejí, takže je obtížné dohledat, který dům ještě patří ke křižovatce (nebo dokonce patřil) a který už ne. Každopádně my se snažíme dohledat i zrušených památek, zničených, ukradených, přemístěných apod. Takže každá nová informace je pro nás úřínosem. Díkyza Váš zájem o náš projekt.

Pomník na Plzeňské

(Mráček, 23. 7. 2010 8:00)

Děkuji za odpověď na můj dotaz. Jedná se o pamětní desku. Plzeňská je samozřejmě dlouhá, ale když píši o křižovatce Anděl, tak je to snad dostatečně přesné umístění, navíc když se zmiňuji o ČKD Tatra. Z jeho trosek bylo vybudováno OC N. Smíchov.KOukal jsem se na odkaz od Vás a je tam deska s adresou Plzeňská 6. Mohla by to být náhrada za tu mnou hledanou. Ta byla ze světlého kamene, měla 2 části a myslím, že se na ní vyloženě psalo o obětech z řad zaměstnanců podniku. Mezi deskami byla schranka s prstí. Jsem bývalý občan Prahy 5 a 20 let jsem okolo chodil. Děkuji.

Pomník na Plzeňské

(Martin, 20. 7. 2010 18:29)

Předně si bude potřeba ujasnit fakta, předpokládám, že máte na mysli ulice Plzeňská na Praze 5. Dále píšete v nadpise pomník, ale pak už jen Pamětní deska. Tedy hledáme desku. A jelikož Plzeňská ulice na Praze 5 je velmi dlouhá a je její součástí velké množství pietních míst, tak co vlastně hledáme? Není to něco z toho co už máme na webu (např. - https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-hlavni-mesto-praha/Vojenska-pietni-mista-v-Praze-5).
Obecně je za evidence odpovědný místný úřad obce s rozšířenou působností, tam jsou Vám povinni odpovědět, ale odpovědí Vám jen na jasný dotaz, tedy z jakého domu chybí jaká deska. Dálší pomoc můžete také nalázt na Ministerstvu obrany. A pochopitelně i u nás. Díky za Váš zájem.

Pomník na Plzeňské

(V. Mráček, 20. 7. 2010 12:08)

Nevím jestli píši na správnou adresu, ale zajímalo by mě kam se poděla pamětní deska obětem z řad zaměstnanců ČKD Tatra Smíchov v Plzeňské ulici v Praze kousek od křižovatky Anděl. Továrna byla zrušena a přeměněna na Obch. centrum. Při přestavbě pomník zmizel a nebyl navrácen na své místo. Děkuji Mráček.

VPM

(Martin, 21. 1. 2007 17:18)

To je asi naše národní tradice. Pomníky se bouraly se stejnou měrou snad po každé změně poměrů, přitom je to nesmysl. Naopak je na taková místa pohlížet jako na dobové artefakty. A vymazávání lidí z historie tím, že se zničí i jejich desky a pomníky ? To už je spíše zvěrstvo než cokoliv jiného.

petml

(Petml, 21. 1. 2007 17:13)

Přečetl jsem si cíle vašeho projektu a musím dát za pravdu tomu že i mne mrzí že po roce 89 mizí spoustu pomníků opravdovejch hrdinů 2 svět.války.Moc mě mrzí že je naše generace taková bez úcty,vojáci 2 svět.války rozhodně nemohou za to co tady bylo po 48 roce.