Jdi na obsah Jdi na menu
 


Používané programy

28. 1. 2006

Jen pro začátek uvedu, které programy používám pro tvorbu a pak další práci se získanými souřadnicemi.


 

Forestry GIS
 

Skvělá náhrada drahých GIS programů, do 7.listopadu 2005 šířená jako freeware. Nyní je sice také zdarma, ale jen pro celkem malý okruh lidí ve Wisconsinu. Nicméně se dá ještě někde stáhnout. Je k němu i slovenská verze. Je to vlastně plnohotnotný GIS, včetně možnosti vytvářet vlastní shapefile, slučovat shapefile a také je importovat z textového souboru, což bylo hojně využíváno právě při tvorbě SHP ze získaných souřadnic.
 

Obrazek

 

 

Arc Explorer

Freeware
Umí prohlížet rastrové a vektorové formáty. Dá se v něm poskládat projekt s daty pro další práci, případně vytisknout. Neumí ale vytvářet vrstvy ani shapefile.

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Kristýna GIS 1.2.
 
Kristýna 1.2. je sice taky jenom prohlížečka, ale ve verzi 2.0. je možno vytvářet vlastní data. Tu jsem nejen zatím nezkoušel, ale navíc už není free ( stojí 49 Euro ). Což ale je přijatelná cena. Ostatně zkuste ji porovnat s Arc explorerem, přidat si tvorbu dat a možná si ji zvolíte.
 

 

 

 

Obrazek


Program umožňuje :
Posun a zvětšení/zmenšení mapy.měřítkově závislé vykreslování a popisování mapy, měření, popis a identifikace mapových prvků, výběr prvků v mapě interaktivně nebo dle atributů, export a tisk mapy

 

 

 

 

 

 

JANITOR

 

 


je systém pro analýzu a syntézu dat. Je to freeware a vlastníkem autorských práv je Laboratoř GIS Správy chráněných krajinných oblastí České republiky. Jeho součástí je i JanMap, což je GISový nástroj JANITORu pro získávání, správu, vyhodnocování a publikování dat s územní vazbou.

 

Obrazek


Pracuje s rastrovými a vektorovými datovými formáty, které umožňuje nejen zobrazit, ale i editovat. Práce s JanDatem umožňuje

 

- ukládání projektu do otevřeného formátu JXML
- podpora vektorových vrstev ve formátu shapefile a JanGeodatabase
- podpora rastrových formátů (tiff, jpg, bmp)
- možnosti nastavení symbolů vrstev
- podpora základních projekcí (s-JTSK, WGS-84, s-42) - převod způsobem on-the-fly + transformace mezi projekcemi
- editace vektorových vrstev
- export celé vrstvy nebo výběru do Shapefile (vč. transformace mezi projekcemi)
- podpora WMS

Program je ke stažení na adrese - ( http://janitor.ten.cz/j2/www/j2_intro.php?lang=cze&idmn=31 )

_________________________________________________________________

Je mi jasné, že tento článek nejspíš nikoho moc neuspokojí, ale GIS je opravdu téma, které se sem hodí jen tak tak. Takže v něm budeme pokračovat jen když bude zájem. Je možné se věnovat např. získávání free dat, ortofotomap a vůbec rastrových podkladů. No a pochopitelně časem by se měly začít objevovat SHP ke stažení. Návštěva těchto stránek je v průměru na 19 IP denně. Což stále považujeme za málo pro přechod na vyšší program, který download umožňuje, takže zatím budeme toto téma spíš chystat.

Budu rád, když se objeví požadavek kudy se tady spíš vydat.

MArtin


 

 

Komentáře

Přehled komentářů

fGIS

(Martin, 11. 10. 2006 15:23)

Třeba: http://www.forestpal.com/fgis.html.
A ideálně si stáhnout češtinu ( na stejné straně ).

fGIS

(Anna J., 11. 10. 2006 14:00)

Zajimalo by me, zda existuje nejaky manual pro fGIS. Tento programek mam k dispozici, ale potrebovala bych se s nim naucit pracovat. Muze mi nekdo poradit?

to R.Pohl

(MArtin, 20. 3. 2006 23:01)

Dík za tip. Odkaz na CENIA (Česká informační agenturu životního prostředí) tu máme právě kvůli jejich portálu. A odkaz je funkční. Jestli instituce, to nevím. Janitor je tu vlastně jen jako prohlížečka ( a pochopitelně pro případný převod dat ).A vzhledem k tomu, že nejsme sdružení ani spolek je málo pravděpodobné, že bychom si mohli dovolit vytvořit vlastní portál. Ostatně většina uživatelů používá FREE GIS SW a data si vytváří sami. Ale možná někdy v budoucnu na něco takového taky dojde.

Ucelné řešení

(R. Pohl, 20. 3. 2006 22:51)

Janitor je zajímavé a ucelené řešení. Doporučil bych obrátit se na LabGIS CENIA (máte zde uvedenou již nefunkční instituci), která umí vytvořit evidenci toho co potřebujete včetně formulářů. Nad tím pak můžete postavit web mapový portál. Což nám LabGIS dělá též. Stačí nabídnout zajímavé řešení a nebo hodně dobré reference. Samozřejmě finanční prostředky na vytvoření řešení. Nebo Vám dají návod jak to udělat viz janitor.cz.
RP