Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Žižka

22. 1. 2010

Josef Žižka

10. října 1913 ve Vejprnicích – 18. ledna 1945 v Praze

byl členem čs. zahraniční armády va Velké Británii. Radiotelegrafista paradesantní skupiny BARIUM.
Po absolvování gymnázia (ukončeném maturitou ve francouzském Dijonu, kam byl jako nadaný stipendista vyslán) zahájil studia práv na Karlově univerzitě. Roku 1935 studia přerušil a nastoupil vojenskou službu a byl vyslán do školy pro důstojníky v záloze, kterou však díky dlouhému očnímu onemocnění nedokončil. Po ukončení voj. služby se zapsal na studia filozofie opět na Karlovu univerzitu, avšak pro problémy se zrakem a vlivem finanční situace musel studia roku 1938 ukončit. Zúčastnil se obou mobilizací. Poté byl zaměstnavatelem odeslán do Bratislavy. V březnu 1940 se vydal přes Maďarsko a Balkán do Francie, kde byl 16. dubna zařazen e spojovací rotě 1. pěšího pluku, se kterým byl nasazen do bojů o Francii. Po její porážce se přes přístav Séte dostává do Liverpoolu. Je zařazen ke spoj. četě 1. pěšího praporu av únoru 1941 povýšen na svobodníka av prosinci téhož roku na desátníka. Po absolvování důstojnické školy byl v květnu 1942 povýšen na četaře aspiranta. V listopadu a prosinci prodělal základní sabotážní kurs a parakurs, poté se na čas vrátil ke svému kmenovému útvaru, avšak již v únoru 1943 byl odeslán do dvouměsíčního rariotelegrafického výcviku, následoval tělovýchovný kurs a opakovací parakurs v Hendonu. V té době byl již zařazen do tvořícího se BARIA (velitel npor. Josef Šandera, radiotelegrafista čet. asp. Josef Žižka, šifrant čet. Tomáš Býček). Až do jejich odletu do Itálie v říjnu 1943 prodělal ještě několik zdokonalovacích a konspiračních cvičení.
Skupina byla vysazena v noci z 3. na 4. dubna 1944 u Vysoké nad Labem. Jejich úkolem bylo získavat a vysílat do Londýna prostřednictvím vlastní radiostanice Marta zprávy o dění v protektorátu, měli také za úkol vybudovat síť podzemní ilegální organizace. Pohybovali se ve východních Čechách, hlavně však v Hradci Králové, odkud řídili své domácí spolupracovníky. Zradou byli vyslíděni konfidenty a 16.1.1945 v usedlosti rodiny Žabkových v Polsku u Žamberka upadli J. Šandera a J. Žižka do rukou gestapa. J. Žižka byl převezen na Pankrác, kde podle údajů gestapa spáchal v noci na 18. ledna 1945 sebevraždu oběšením.
Ještě v průběhu nasazení byl v červnu 1944 povýšen na poručíka, koncem roku 1945 postupně na nadporučíka a kapitána in memoriam a v roce 1948 na štábního kapitána in memoriam.
Pramen: M. Reichl „Cesty Osudu“ Svět křídel Cheb 2004

Odkaz na pamětní desku v obci Vysoká nad Labem, okres Hradec Králové - ZDE
Odkaz na pomník  v rodné obci Vejprnice, okres Plzeň sever - ZDE
Odkaz na pamětní desku v obci Žamberk, okres Ústí nad Orlicí - ZDE
Dále je po něm pojmenována ulice ve Vejprnicích

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář