Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšel článek o legionářských denících

24. 10. 2011

Vyšel článek o legionářských denících

 V plánu práce Spolku pro VPM, o. z. na rok 2011 byl úkol pro Jana Kincla a Feďa Vrábela zpracovat a uveřejnit článek o denících a vzpomínkách legionářů. Úkol si podělili následovně: Honzin deník francouzského legionáře Antonína Šímy a Feďo deník ruského legionáře Andreje Šikury. Aby byl obraz úplný, doplnil uvedené dva autory bratr Svatopluk Valníček, který zpracoval deník svého tatínka - italského legionáře Václava Valníčka.Článek vyšel v časopisu Národopisná revue č. 3/2011, který vydává Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. Protože rozsah textu byl redakcí omezen, mohl vyjít jen stručný teoretický úvod a výňatky z deníků uvedených tří legionářů.

Kdo si chce přečíst přímo z první ruky něco o tom, jak Češi a Slováci prožívali mobilizaci, válečné operace na různých frontách, zajetí a nástup do legií, najde v uvedeném časopisu nejen tento článek, ale též další materiály, seznamy literatury a doplňující poznámky, jakož i informace o výstavě Jednoty ČsOL v Mladé Boleslavi v muzeu v Trutnově.
Zájemci si mohou časopis koupit nebo objednat na adrese:
Národní ústav lidové kultury, 696 62 Strážnice, Česká republika, jedno číslo stojí 70 Kč.

                  V pátek 21.10.2011 J.Kincl navštívil nejstaršího člena Jednoty ČsOL Český Brod br. Vladimíra Šímu, kde mu předal autorský výtisk časopisu Národopisná revue a ve stručnosti jej seznámil s postupem jenž proběhl, od jeho poznámek o jeho tatínkovi až k honoráři, který byl předán. Dále oba hovořili o dění v jednotě a o manifestačním sjezdu a také o projektu Legie 100. Starý pán ve svých 85 letch projevoval živý zajám nejen o legionářskou historii, ale i o další činnosti spojené se Spolkem pro VPM, ale i o změny v dnešní armádě. 

 Jan Kincl a Feďo Vrábel, členové Spolku pro VPM, o. z. a členové Jednoty ČsOL Český Brod
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář