Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenská ceremonie v Darney

3. 7. 2008
Vojenská ceremonie v Darney


ObrazekV neděli ráno 29. června, v předvečer Dne ozbrojených sil ČR, jsem jako zástupce jednoty ČsOL Český Brod a Spolku pro vojenská pietní místa odletěl do Francie.
Na vojenském letišti Praha Kbely se shromáždilo několik desítek válečných veteránů, zástupců armády a ČSBS. Letoun Airbus A319 CJ 3085 dopravní letky Armády ČR, pojmenovaný po letci generálu Josefu Ocelkovi, nás bezpečně přenesl během 75 minut na letiště Epinal.
Tam nás uvítal velvyslanec pan Pavel Fischer, brig. gen. Ing. Jaroslav Jásek, pan Albert Dupuy a plk. Balay. Nasedli jsem do dvou přistavených autobusů francouzské armády a odjeli do Darney (čte se Darné), k památníku slavnostní přísahy 1. čs. brigády. Staraly se o nás dvě velmi milé slečny z velvyslanectví, Jana a Tereza.
U památníku proběhl slavnostní ceremoniál, kterého se zúčastnili mj. pan Hervé Buffe - starosta Darney, Mirek Topolánek - předseda vlády ČR, Slovensko zastupoval jeho velvyslanec Ján Kuderjavý.
Z pověření francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho účastníky akce pozdravila státní tajemnice pro rodinu Nadine Moranová.
Někteří z nich pronesli projevy a poté položili věnce od prezidenta republiky, senátu ČR, poslanecké sněmovnay, předsedy vlády, ministerstva obrany a ČsOL. Po položení věnců následovala minuta ticha k uctění památky legionářů, státní hymny Francie, ČR a SR. Byli přítomni i hasiči z družebního města Slavkova a občané Darney.
 
„Premiér položil věnec k památníku stojícímu na místě, kde 30. června 1918 asi 6 000 českých a slovenských legionářů přísahalo věrnost budoucímu Československu. Francouzský prezident Raymond Poincaré v projevu k nim jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a předal vojákům jako dar od města Paříže červenobílý prapor zhotovený podle návrhu českého malíře Františka Kupky. Na památku této události se od roku 2002 slaví 30. červen jako Den ozbrojených sil ČR.
Topolánek v krátkém proslovu s poukazem na význam tehdejšího bojového nasazení československých legionářů také řekl, že ani dnes nemají všechny země to štěstí žít v míru, a "proto stále potřebujeme hrdiny v misích v Afghánistánu a jinde".
Předseda vlády a další účastníci slavnosti si pak prohlédli československo-francouzské muzeum, které je věnováno památce událostí ze sklonku první světové války.
V Darney někdejší Československo a jeho nástupnické státy připomíná také náměstí T.G. Masaryka, který zde v prosinci 1918 pobýval, náměstí Václava Havla nebo stezky k památníku pojmenované po Edvardu Benešovi a Milanu Rastislavu Štefánikovi.
Čeští a slovenští dobrovolníci bojovali ve Francii už v roce 1915, kdy zasáhla do bojů v rámci Cizinecké legie československá rota Nazdar. Na jaře 1918 byl pak v Cognaku vytvořen 22. pěší pluk a později 23. pěší pluk. Obě jednotky se staly základem brigády vyhlášené v Darney. Brigáda pak bojovala ve východní Francii a přišla skoro o 1 200 mužů.
Pomník v Darney stál už v roce 1938. Kvůli novému předválečnému napětí ale už nebyl odhalen a v roce 1940 ho nacisté zničili. Nový pomník měl být odhalen v roce 1968. Kvůli vpádu sil Varšavské smlouvy do Československa se tak stalo až po deseti letech, ale bez oficiálních československých představitelů. Na jeho podstavci jsou letopočty 1918, 1938 a 1968.“
Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz

Po ukončení ceremoniálu u památníku nás autobusy odvezli do místního kulturního centra, kde byla pro všechny účastníky, zmožené sálajícím sluncem, připravena recepce. České i cizí písně v podání českých vojenských hudebníků nás všechny mile potěšily a vybrané lahůdky, včetně výborného francouzského vína, nás osvěžily na těle i na duchu.
Navázal jsem nové kontakty, např. s por. Pavlem Kuthanem, prezidentem Památníku Čestná vzpomínka, s redaktory Národního osvobození  Janou Časnochovou a Jiřím Daníčkem, plk. Emilem Kulfánkem z Českého svazu bojovníků za svobodu, ing. Milanem Bachanem z MO - oddělení pro veterány a občanská sdružení a několika dalšími.
Všem jsem samozřejmě představil náš spolek a jeho činnost a předal propagační letáky. S panem Daníčkem a Kuthanem jsme se domluvili na užší spolupráci.
Poté následovala návštěva francouzsko-československého muzea a odjezd na letiště. Po příjemném letu jsme bezpečně přistáli na letišti ve Kbelích a potleskem odměnili pilota za hladké přistání.
Díky všem, kteří tuto akci zajistili a ještě větší dík těm, kteří mi cestu umožnili.

Vladimír Štrupl, 3. července 2008

 

Náhledy fotografií ze složky Vojenská ceremonie v Darney

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář