Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příspěvek Spolku pro VPM a jednoty ČsOL Český Brod k 70. výročí vítězství nad nacismem ve 2. světové válce

11. 5. 2015

Příspěvek Spolku pro VPM a jednoty ČsOL Český Brod k 70. výročí vítězství nad nacismem ve 2. světové válce

2015-05-08--127-.jpgBěhem slavných májových dnů jsme navštívili Slavnosti svobody v Plzni. Byl tam mj. slavnostně odhalen pomník gen. Pattona, na doprovodných akcích jsme pak rozdali několik stovek letáčků s informacemi o činnosti našeho spolku. Svíčky jsme zapálili u Pomníku čs. letců a u pomníku Obětem válek.

 7. května jsme se rozhodli navštívit hřbitov v Praze-Stodůlkách a skromně zde ozdobit hroby padlých v květnovém povstání českého lidu. A tak přibyla zapálená svíčka s logem Spolku pro vojenská pietní místa a ČsOL na hrobech Josefa Hlušičky a Františka Jindry. Na spolkem vloni znovu objeveném a  místní radnicí obnoveném hrobě čtyř vojáků ROA (Vlasovců) jsme otřeli desku a ozdobili jej květinami, svíčku jsme zapálili i na hrobě amerického veterána 2. sv. války D. J. Robertse. U pomníku padlých ve světových válkách ve Stodůlkách jsme k velké kytici od ÚMČ Prahy 13 přidali také naši svíčku.

Osmého května, pro změnu na Olšanském hřbitově: u velkých pomníků bylo již položeno mnnoho věnců a kytic a proto jsme se raději rozhodli najít některé zapomenuté a opuštěné, tak jako to děláme již po několikátý rok. Bohužel, není žádný problém mnoho takových smutně opuštěných hrobů nalézt. Smetli jsme z nich napadené listí, vytrhali plevel a otřeli desky. Také zde jsme zapálili plamínky vzpomínky na zmařené životy, které položili na samém závěru války. Byl to hrob škpt. Jana Hlavy, padlého 8.5. v boji o Rozhlas, Václava Malého, padlého v ten samý den tamtéž, Jana Kocourka, padlého již v první den povstání 5.5.1945, dále Karla Mikuláška, Jaroslava Straky a Jaroslava Sakaře. Květy a pietní úklonou jsme uctili také památku padlých vojáků 1. čs. sam. armádního sboru v SSSR, barikádníků z Prahy 4 a také padlých vojáků Rudé armády.

Čest památce všech, kteří padli za naši svobodu!

 

Květiny i svíčky uhradila jednota ČsOL Český Brod.

Vladimír a Diana Štruplovi

 

Náhledy fotografií ze složky ČsOL Český Brod k 70. výročí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář