Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis bratrům a sestrám – členům Republikového výboru Československé obce legionářské

30. 4. 2008
Otevřený dopis bratrům a sestrám – členům Republikového výboru Československé obce legionářské – členům takzvaného „Koordinačního výboru“ ( ale nejen jim)


Vážení bratři (sestry),
Jmenuji se Petr Pokovba, je mi 54 let a jsem novodobým veteránem ( zúčastnil jsem se pozorovatelské mise UNOMIG v Gruzii). Jsem však také nejstarší syn pplk. v zál. Andreje Pokovby – bývalého příslušníka 1.a.s. v SSSR, který však, na rozdíl od vás, neměl to štěstí, aby se dožil takového úctyhodného věku jako vy a který zemřel ve věku nedožitých 57 let   8. května 1978.
Nevím, jestli jeho předčasná smrt byla způsobena prožitými útrapami v průběhu jeho věznění v sovětském GULAGU a následnými válečnými útrapami, ale vím jistě, že dnes by se hluboce styděl za ty  z vás –  bývalé spolubojovníky, kteří se v současné době snaží rozbít Československou obec legionářskou ve jménu  materiálních výhod pro druhoválečné veterány.
 Nechci Vám připomínat řadu výhod, které jako účastníci 2. odboje, zcela zaslouženě, máte, ale dovoluji si Vám připomenout, že o to málo, co z původního majetku Československé obce legionářské zbylo, jste se  sami  nijak nepřičinili a že  Vám byl tento majetek svěřen vašimi předchůdci, legionáři 1. světové války, s právem a povinností jej spravovat tak, aby jste nejen vy, ale i vaši nástupci mohli tento majetek využívat pro uchování a rozvoj demokratických a humanitních tradic založených prvorepublikovými legionáři a jejich předávání příštím generacím.
Byl jsem asi hodně naivní, když jsem vstupoval do Československé obce legionářské, protože jsem se, asi mylně domníval, že hlavním smyslem činnosti Obce a vašem působení v ní  je přispívat k obnovení národní hrdosti, demokratických a bojových tradic v armádě a u občanů ČR.
    Z toho, co se v naší Obci a zejména však v Republikovém výboru dnes  děje, je mi opravdu smutno. Místo společného úsilí při řešení problémů obce, kterých není málo, však nás, novodobé veterány osočujete a napadáte ze snahy majetek naší obce rozkrást. Zřejmě jste si nepřečetli, „Programové prohlášení Republikového výboru“, které rozpracovává závěry Sněmu CsOL z loňského roku a které svědčí o opaku . Vrcholem vaší nezodpovědnosti je však ignorování činnosti (záměrnou neúčastí na jednáních) řádně zvolených vrcholných orgánů Obce  ( republikového výboru a jeho předsednictva), iniciované jedinci, kteří se, z mně neznámých důvodů, rozhodli naši Obec rozštěpit a jehož důsledkem je paralyzování činnosti( zřejmě cíl) Obce.
Přesto všechno však věřím ve vaši moudrost, čestnost a odpovědnost za stav Obce a apeluji na vás, aby jste se nenechali, nezodpovědnými jedinci, strhnout k činům, které by se v budoucnu těžce napravovaly.

Na závěr mi dovolte citovat část jedné písničky Michala Tučného „.......boty špinavý, ale ruce čistý mám“.

S každým z vás jsem ochoten o všem, co jsem napsal ve svém dopisu, věcně diskutovat a proto Vám sděluji i kontakt na mne.    
      
S pozdravem
mjr. v zál. Petr Pokovba
novodobý veterán
člen Republikového výboru ČsOL

sídliště 395/III
377 04 Jindřichův Hradec 4
 pokovba@email.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář