Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. poslední zpráva z akce Dukla 2009

8. 10. 2009

Akce „Dukla 2009“  - 5. den (7. 10.)


ObrazekRáno se účastníci akce Dukla 2009 přesunuli do ,,Údolí smrti“ nedaleko od obce Kapišová. Zde je rozestavěno několik kusů tanků , přibližně 10 kusů. Stojí zde  novější typy - neboť původní poškozená technika byla odtažena. Stroje stojí na těch místech, kde byli sovětské útočící tanky zneškodněny, urputnou a připravenou německou obranou. Tato měla již vybudovaný protitankový příkop a drátěné protipěchotní zátarasy.

 

Poté následoval dlouhý  přesun po ose Svidník, Liptovský Mikuláš, Martin, Strečno.

Nad obcí Strečno se nachází zdaleka viditelné pietní místo. Zde proběhl pietní akt k uctění památky zesnulých francouzkých účastníků bojů. Leží zde 55 hrdinných obětí, které položily svůj život při boji s německými jednotkami během  Slovenského národního povstání. V předpolí této bílé mohyly, zazněli děkovné slova na adresu organizátorů, nejen z obce ČSOL ale i Ministerstvu obrany ČR, zvláště odboru mimoresortní spolupráce. Dále bylo poděkováno studentům Střední technické školy vojenské za velmi důstojné vystupování během všech pietních aktů, ale i dále za nezištnou pomoc válečným veteránům.

 

Tímto naše online zpravodajství končí, ale autorský kolektiv spolku VPM již připravuje prezentaci z této akce. Tato bude poprvé představena odborné i laické veřejnosti na prosincovém setkání spolku pro VPM.

 

Na závěr chceme poděkovat kolektivu organizátorů nejen z řad ČSOL, ale všem kteří se na této velmi zajímavé, poučné a emotivní akci podíleli. Věříme, že i ostatní mají také tak silné a kladné pocity i zážitky.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

autorský kolektiv spolku VPM

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dukla 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář