Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. schůze jednoty ČsOL Český Brod

22. 6. 2008
Zápis ze schůze jednoty ČsOL v Českém Brodě


konané dne 21. června 2008

účast : Josef Přerovský, Martin Brynych, Jan Kincl, Stanislav Kain, Olda Tetur, Vladimír Štrupl, Vladimír Šíma

Obrazek Sešli jsme se na 13. hodinu v sále restaurace U Bedrničků, odkud jsme po chvíli vyrazili na Českobrodský hřbitov, kde jsme položili kytice u pomníků obětí 2. světové války a u hrobu obětí 1. světové války a to nejen z důvodu naší schůze, ale i protože se blíží  Den ozbrojených sil České republiky (dříve Den armády, 30.6.). Poté jsme ještě položili kytici u pomníku obětí povstání v květnu 1945. Přičemž na posledně zmíněném místě jsme provedli i menší údržbu.

Následovala prohlídka Českého Brodu s výkladem, který podal Martin, cesta byla naplánovaná tak, abychom mohli vidět co nejvíce místních VPM, tedy okolo desky B. Nezavdala, Suvorova, pomníku a desky na náměstí, desky na Sokolovně, na gymnáziu. V průběhu procházky jsme založili i jednu skrýš pro hru geocaching.

A přes Brodské muzeum jsme se opět přesunuli do restaurace, kde od 15. hodiny začala schůze.


Předseda nás důkladně seznámil s děním v obci, neb je v republikovém výboru ČsOL, následovalo předání dalších průkazů a členských odznaků.

Následovala volba revizora jednoty, kterým byl jednomyslně zvolen Honza Kincl.

Martin informoval o probíraných tématech v historicko dokumentační komise jejímž je členem.

Následoval křest prvního vydaného svazku z knihovny Spolku pro vojenská pietní místa, o.s. „Vojenská pietní místa města Český Brod“. Na činnosti tohoto spolku, stejně jako na vlastním mapování se naše jednota podílí více než velkou měrou. Kniha je ke stažení na webu zmíněného spolku.

Obrazek Bratr Šíma nám poté poutavě vyprávěl nejen o sobě, ale i o svém otci, legionáři Antonínu Šímovi. Ale i jeho osudy a vojenská služba byly velmi zajímavé. Honzin se zavázal, že tyto informace včetně deníku legionáře Šímy zpracuje spolu s dalšími na kterých už nyní dělá a vše dáme na web.

Martin pak informoval o právě parlamentem schválené novele zákona o válečných veteránech. Pravda daný zákon musí ještě schválit Senát a prezident republiky. Jelikož však zvláště pro novodobé veterány v podstatě nic nepřináší, není třeba se jím i nadále zabývat.

Jelikož jsou schůze naší jednoty více méně putovní, podzimní by se měla konat v Kolíně (říjen nebo listopad).

A to je vše, velmi příjemně strávené odpoledne.

 

Náhledy fotografií ze složky Schůze 21.6.2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář