Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anketa o podobě 3 fáze projektu

20. 12. 2006
Část těchto stránek je vlastně jen první fází, projektu mapování vojenských pietních míst. Budou následovat ( v průběhu let ) ještě další dvě. Třetí bude nejvýraznější. V té době už by měla být hotová databáze míst a jmen z větší ( odhadnutelné ) části a bude se moci uvažovat o technické přestavbě webové prezentace.Mělo by se jednat o databáze, kde si po zadání různých atributů ( jméno, místo, událost, souřadnice, atd.) vyhledáte potřebný údaj.

Zde bude výrazný posun od současného stavu, kdy se Vám zobrazuje ještě kupa informací okolo. V současné době to však není samoúčelné, jde nám o to vytvořit okruh lidí se stejným zájmem, nebo alespoň ochotou pomoci a hlavně nám jde o to sesbírat co nejvíce informací. 3. fáze jak vidno bude již opačná, tam už budeme informace hlavně distribuovat. Je jasné, že na rozdíl od současnosti bude 3. fáze již finančně náročnější, ale chceme celý projekt stavět tak, aby stále pro koncového uživatele byly informace zdarma a bez nějakých omezení ( i když ve světe tomu tak vždy není, natož pak u nás ).

Nicméně je jasné, že webová on line prezentace dat nemusí všem zcela vyhovovat, takže se postupně plánuje ještě několik dalších "vylepšení". Mělo by se jednat o následující :

- značné doplnění databáze u shapefile ( doplnění o informace, fotografie, atd. )
- off line varianta databáze vojenských pietních míst ( není tím myšlena off line verze těchto stránek !, jedná se o jinak řešený a hlavně přenosný pokus zpracování dat, který by v budoucnu měl obsahovat hlavně více fotografií )
- knižní zpracování

Všechny zde uvedené vylepšení mají ale celou řadu ALE.

Nejpodstatnějším ALE je, že vyjma druhé položky není možné dosáhnout solidního výsledku při minimálních finančních nákladech. To ale můžeme ponechat stranou, třeba se časem podaří sehnat sponzory pro jednotlivé části.
Dalším ALE ( hlavně pro první položku ) je, že toho není možné dosáhnout bez kvalitního ( profesionálního software ), nicméně i na tohle se dá odpovědět, stejně jako výše ( třeba bude sponzor ).
Třetí položka je jasná, ta žádá nejen peníze, ale i předtiskovou přípravu a mnoho dalších věci, například někoho, kdo danou knihu napíše. V našem případě by se však mělo jednat o knih několik ( plánovalo se jeden čas i varianta, že co okres to kniha ).

Smyslem tohoto textu není postesknutí, že bez peněz to dál nepůjde. Naopak, půjde to a překážky časem nějak padnou, jde nám o to získat si přehled o tom, o jakou variantu "vylepšení" by byl největší zájem. Vzhledem k celkem malé ochotě našich čtenářů klikat do našich anket,proto již nyní položíme tuto otázku, tak abychom za ta následující léta získali směr pro případ, že bychom si museli vybrat jen jednu z variant, jak třetí fázi ještě více vyšperkovat.

Otázka tedy zní :

Měli byste větší zájem o
1) komplexní a velmi databázově naplněné shapefile
2) off line variantu na DVD s verzí projektu, fotograficky plnější než je stávající webová prezentace
3) knižní, tištěnou variantu tohoto projektu, nejspíš rozloženou do více knih

Rád bych zdůraznil, stejně jako jinde, že neplánujeme s těmito informacemi obchodovat, takže naše snaha je a bude vše vytvořit tak, aby i tyto produkty byly zdarma. Nejhorší variantou pro nás by bylo, že si dané "vylepšení" prostě budete stahovat z webu a finální úpravu ( tisk, vypálení ) si zajistíte sami.

Velmi děkujeme za Vaše odpovědi. Věřte, že získaná čísla používáme v naší mnohdy bezvýsledné argumentaci pro podporu našeho projektu. I tato pomoc je pro nás přínosem.







A jinak se nebráníme i dalším nápadům, jež by závěrečnou fázi mohly obohatit.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

velikost

(Martin, 10. 11. 2007 16:29)

Vzhledem ke stávající velikosti offline varianty je zjevné, že se bude muset počítat s nejmodernějšími formáty médií.