Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝSTAVBA PAMÁTNÍKU ČESKOSLOVENSKÝM VOJÁKŮM VE SKOTSKU

27. 9. 2009
VÝSTAVBA PAMÁTNÍKU ČESKOSLOVENSKÝM VOJÁKŮM VE SKOTSKU


ObrazekČesko-skotská charita Czech Memoriál ve spolupráci se Sdružením pro výstavbu památníku čs. vojákům ve Skotsku o.s. postaví ve skotském Arisaigu památník stovkám československých vojáků z druhé světové války, kteří zde prošli výcvikem Special Operations Executive a v odvážných akcích v týlu nepřítele, na území obsazeném nacisty i v bitevním nasazení na frontě se zasloužili nejen o osvobození své vlasti, ale i o svobodu jiných národů. Mnozí z nich za to zaplatili životem.
Památník bude umístěn v prostoru skotské vesnice Arisaig, kde se nachází informační středisko Land Sea and Islands Centre, ve kterém bude instalována expozice týkající se československých vojáků a  výstavby památníku. Památník je dílem akademického sochaře Josefa  Vajceho  a  má  tvar přistávajícího padáku téměř ve třímetrové velikosti a hmotnosti 3 tun. Záštitu výstavbě pomníku udělili prezident České republiky Václav Klaus a ve Skotsku Lord High Commissioner The Rt.Hon. George Reid.
Trasa památníku: Praha - Plzeň - Nürnberg - Calais - London - Edinburgh - Arisaig
www.pomnikparasutistum.cz  a www.czechmemorail.anlet.cz

ROZLOUČENÍ S PAMÁTNÍKEM


Rozloučení s památníkem před cestou do Arisaigu na západním pobřeží Skotska, kde bude slavnostně odhalen 10. listopadu 2009, se konalo v sobotu 26. září 2009 na symbolickém místě – před pravoslavným katedrálním chrámem sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.
„Tady se před šedesáti sedmi lety ukrývali před nacisty českoslovenští parašutisté, kteří v květnu 1942 provedli
a říšského protektora, byli právě jedněmi z těch, kteří absolvovali SOE výcvik ve Skotsku v roce 1941,“ řekl náměstek ministra obrany pro zahraničí Jan Fulík. Velmi zajímavý projev pronesl Michal Rada, nevidomý politik.
Památník, který má formu velkého žulového kamene s motivem přistávajícího padáku, má připomínat nejen jejich hrdinství, ale bude sloužit i jako symbolický hrob těch, kteří během války zahynuli neznámo kde.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila také britská velvyslankyně v České republice Její Excelence Sian MacLeod, generální honorární konzul ČR ve Skotsku a zároveň předseda Sdružení pro výstavba památníku Paul Millar, členové organizací veteránů včetně plukovníka Jaroslava Klemeše, jednoho z posledních žijících parašutistů, kteří absolvovali výcvik SOE a další hosté.

Na doprovodné akci v Novoměstské radnici Vladimír stručně představil náš Spolek dr. Paulu Millarovi, plk. Jaroslavu Klemešovi, paní Evě Šuvarské, zástupkyni ředitele z Národního památníku hrdinů heydrichiády, paní Jitce Slavíkové, vedoucí odboru kanceláře starostky ÚMČ Praha 2, Michalu Radovi, zastupujícímu zde ČSSD a dalším.

Foto a text: Vladimír a Diana Štruplovi

Aktuálně, 17. října 2009


"Je mi skutecne velkym potesenim Vam oznamit, ze pomnik byl jiz kameniky dohotoven, a odesilame jej pristi tyden kamionem ma misto urceni. Dovoluji si pripojit pozvanku a tesim se, ze i z CR urcite nekdo prijede (urcita ucast se jiz ohlasila). Pokud mate jakekoliv dotazy, vynasnazime se odpovedet i poradit.
Po odhaleni obcane Arisaigu chystaji obcerstveni, a vecer "ceilidh", takze se, prosim, nachystejte na necekane. Vybory obou charit, ktere se o monument staraji, jsou vyvojem skutecne poteseni. Prosim sledujte Mladou Frontu Dnes, v utery by mel byt prvni clanek.
Vazeni, pozdrav ze slunneho (konzulove nikdy nelzou) Skotska."

Dr Paul Millar

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář