Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exkurze členů Spolku pro vojenská pietní místa do Lán

1. 10. 2010

 

V pátek 1. října 2010 podnikli členové Spolku pro vojenská pietní místa o. s. a Jednoty ČsOL Český Brod Jan Kincl a Ferdinand Vrábel exkurzi do Muzea T. G. Masaryka v Lánech. V rámci exkurze si prohlédli expozici o životě a díle TGM, zajímavou dokumentaci o členech jeho rodiny a československých legionářech v Itálii, Francii a Rusku.
Dále stálou výstavu Masaryk ve výtvarném umění. Této výstavě je věnován celý prostor 2. patra muzea. Předměty, které jsou zde vystaveny, pocházejí ze soukromé sbírky bývalého kunsthistorika Národní galerie Josefa Babůrka. Návštěvník zde může obdivovat návrhy Masarykových pomníků. Mezi nejvzácnější patří například bronzový model pomníku pro Hradec Králové, dále je představena drobná plastika, grafiky a také užité umění inspirované Masarykovou osobností. Mnoho fotografií dokumentuje také osudy některých již neexistujících pomníků.
Potom jsme navštívili okolí prezidentského sídla – zámku v Lánech. Na místním hřbitově jsme se poklonili památce prvního prezidenta a zakladatele Československé republiky T. G. Masaryka, Jana Masaryka, Charloty G. Masarykové a Alice Masarykové.
V Lánech jsme se v  tichém zamyšlení zastavili u dvou pomníků obětí světových válek. Nedaleko prezidentského sídla nás zaujal mimořádně pojatý pomník obětem první světové války z Lán, dílo známého architekta Josipa Plečnika, a kousek opodál též pomník hrdinům padlým v boji proti fašismu. 

Pomníky jsou umístěny na webu - ZDE.

Text a foto: J. Kincl a F. Vrábel

 

 

Náhledy fotografií ze složky Exkurze do Lán, 1.10.2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář