Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předání standardy pluku útočné vozby

29. 1. 2007
Předání standardy pluku útočné vozby


V současné době, kdy se plánuje zřízení středověké Českobrodské gardy jistě nebude na škodu si připomenout i jiné stránky vojenské historie Českého Brodu. I když pravda, i tady tradice začíná na Lipanech.

ObrazekV rámci oslav pěti set let od Bitvy u Lipan proběhla v Českém Brodě akce, která by neměla upadnout v zapomnění a jistě přispěje i k jinému pohledu obyvatel Českého Brodu na minulost vlastního města z dob, kdy to nebyla jen noclehárna pro Prahu.

Součástí mnoha akcí k připomenutí této události bylo i předání standardy pluku útočné vozby v Milovicích, které se konalo právě v Českém Brodě. Potud celkem obyčejná zpráva. Ale je třeba si uvědomit co vše bylo součástí této akce. Zahájení bylo v neděli 27. května 1934 v 7 hodin ráno, kdy se začali formovat účastníci akce a od 8. hodiny se pokračovalo na náměstích ve městě kde ministr národní obrany Bohumír Bradáč za přítomnosti předsedy Národní rady předává standardu veliteli pluku ÚV plk. pěch. Antonínu Pavlíkovi. Poté následuje přísaha příslušníků pluku. Následně ještě obdrží pěší pluk 4. Prokopa Velikého stuhu Podlipanska. A na závěr přednese starosta ČOS br. Dr. Bukovský jako předseda výboru pro zvýšení brannosti lidu slib brannosti a věrnosti Čs. republice. A následuje vojenská přehlídka, jejíž součástí není jen pozemní, ale i letecká technika. Jmenovitě se jednalo o pluk útočné vozby z Milovic ( 3 roty ), cyklistickou rotu I. p. z Milovic, eskadrona jezdeckého pluku 8. knížete Václava z Čachovic a čestná rota pěšího pluku 4. Prokopa Velikého z Hradce Králové. Z techniky zde pluk ÚV předvedl 40 tančíků vz.33 a 30 obrněných automobilů.
ObrazekZ nevojenských prvků se průvodu účastnili : Selská a sokolská jízda, legionáři, Sokolové, DTJ, hasiči, skauti, cechy, baráčnické obce a stráž bezpečnosti.
Celá akce byla důkladně plánovaná, za bezpečnost odpovídal št. kapitán Ulrich, který měl k dispozici jednotku hasičů ( uvádí se síla 300 osob ), četníky, zesílenou posádku městské stráže a strážní důstojníky. Po dobu konání akce byl pochopitelně zakázán průjezd městem, stání vozidel na silnici, ale i hlasitý hovor a kouření v průvodě.


ObrazekCelkem bylo v roce 1934 v armádě zařazeno jen několik starých vozidel z 20. let, několik kusů Fiat Torino, Lancia a PA-I, 9 kusů PA-II, 6 lehkých tanků Renault z 1. světové války a 15 kusů obrněných aut vzor 27. Začátkem roku 1934 pak armáda z výroby obdržela nové tančíky ČKD v počtu 40 kusů a obrněná auta Tatra vzor 30 v počtu 51 kusů, ve výrobě byl lehký tank vzor 34. Vozidla dostal pluk útočné vozby v Milovicích a právě tato novinka se objevila v Českém Brodě.



Zdroje:
Klub přátel historie čs. armády předseda Jaroslav Tůma, ve spolupráci se společnosti Viribus Unitis, ČBZ 6/94
Naše Hlasy č. 21 z 26.5.1934
Fotografie : Regionální muzeum v Kolíně

Poděkování : tento text by nevznikl bez pomoci Mgr. Lenky Procházkové.

!! Jakékoliv další použití fotografií je možné pouze se souhlasem RMK Kolín !!

Další fotografie - ZDE
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář