Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poděkování lesníkům Kinského hospodářství a občanům

7. 5. 2013

Poděkování lesníkům Kinského hospodářství a občanům

hegdik1.jpgObčanům, kteří se zajímají o partyzánské hnutí a jeho výsledky ve 2. světové válce ví, že v katastru obce Cikháj na Frýšavském kopci nedaleko Žákovy hory sídlil štáb partyzánské brigády M. J. Hus. Na tomto místě byl v roce 1975 odhalen Památník a obnovena chatka. V ní pobývali partyzáni a konaly se porady štábu. Po tragedii štábu v blízkosti Leškovic na Havlíčkobrodsku pobýval v těchto místech štáb oddílu Kirov.
V roce 1975 se v Cikháji sešly všechny partyzánské oddíly, které působily v prostoru Žďárských vrchů, čeští a ruští partyzáni..  Byli přítomni velitelé  mnoha partyzánských skupin v čele N. Kolesnikem, majorem Melničukem, V. Kadlecem – Ivanem Hrozným a mnoho dalších českých a ruských partyzánů ze Sovětského svazu a z vesnic a měst z okolí Ždárských vrchů  Zúčastnili se odhalení všech Památníků v katastru obce Cikháj a v obci samotné
Místo se stávalo cílem setkání mladé generace, turistů s odbojářů. Poseděli  a pobesedovali v chatce s bývalými partyzány, opékali špekáčky. Jak ubíhala léta docházelo k devastaci chatky i Památníků Nejednou  kdosi neznámý odcizil pamětní desku  s nápisem. Před několika léty došlo z iniciativy tehdejšího předsedy OV ČSBS Ing. pplk.v.v. Koutenského k obnovení nápisu  na kamenném Památníku. Časem se, vlivem deštů a sněhu, nápis ztrácel.
Není to tak dlouho, co lesní hajný Kinského hospodářství z Kocandy oznamoval, že k  místu Památníku chodí mnoho lidí, ale prostor je zdevastovaný. Nabídl pomoc. Spolu s představiteli Kinského hospodářství a obecním úřadem Cikháj zorganizoval obnovu tohoto památného místa. Poděkovat je třeba panu Jiřímu Bínovi hajnému, který vše koordinoval, Ing. Miroslavu Matouškovi s Kinského hospodářství za imateriální pomoc, Miroslavu  Šmídovi důchodci z Cikháje a JuDr. Josefu Krkoškovi chalupáři z Cikháje. Odvedli  obrovskou práci bez jakýchkoliv nároků. Místo je upravené a turisté, občané, si mohou  na tomto památném místě připomínat složité a těžké období Protektorátu Čechy a Morava, složitou práci českých a ruských partyzánů v boji proti německým fašistům.

Díky vám milí přátelé!

Dr. Rudolf Hegenbart

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář