Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krupka

25. 2. 2007
Pomník obětem pochodu smrti

ObrazekUmístění : Krupka, při odbočce na Vrchoslav (směr Krupka) ze silnice vedoucí od Sobědruh do Nových Modlan, naproti rozbořenému kostelu svatého Prokopa.

Nápis :

TŘISTATŘINÁCTI OBĚTEM
POCHODU SMRTI 1945

Souřadnice: 50°40'16.68"N, 013°51'41.31"E

Popis:
Obdélníkovité pohřebiště (asi 15x20m) ohraničené zdí obloženou světlými vápencovými deskami. Vstupní prostor sahající do 1/3 plochy, vysypaný vápencovou drtí, uvádějí pískovcové schody. Následující zatravnělou plochu uzavírá masivní pomník rovněž obložený světlými vápencovými deskami, který tvoří podstavec pro prostý dřevěný kříž z mladé břízy. Po okrajích travnaté plocha hromadného hrobu jsou vysázeny stálezelené keře a stromy.

Foto : Antonín Nešpor

Poznámka:
Pochod smrti z koncentračního tábora v německém Ossendorfu u Halle se 24.dubna 1945 zastavil u bohosudovského nádraží (900m východně od pomníku) a vězni zde byli donuceni se vykoupat v nedalekých tůňkách. Poté 313 zcela vyčerpaných vězňů zemřelo na zápal plic nebo na tyfus. Jejich těla byla naházena do šachty opuštěného dolu Elbe. Po skončení války byla exhumována a pohřbena vedle trosek kostela sv. Prokopa. V roce 1948 zde byl odhalen pomník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář