Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Stonařově vzdali pocty zemřelému vojákovi

23. 3. 2015

Ve Stonařově vzdali pocty zemřelému vojákovi

20 let od tragické nehody v Široka Kula – Ljubovo v dnešním Chorvatsku. Slzy maminky a dojetí všech přítomných.

 

       pocta-predstavitelu-srduzeni-valecnych-veteranu.jpg  V pátek 20.3.2015 se na hřbitově ve Stonařově uskutečnil pietní akt k již dvacátému výročí smrti četaře Petra HOSE, příslušníka mise UNPROFOR. Vzpomenout přišli zástupci Armády ČR, rodina Petra Hose, představitelé Sdružení válečných veteránů, kamarádi a známí. 

        Četaři Petru Hosovi bylo necelých pětadvacet let, když 21. března 1995 nepřežil následky tragické dopravní nehody služebního vozidla v místě Široká Kula – Ljubovo v Chorvatsku. Petr zde sloužil na své první misi, kde společně s dalšími našimi vojáky a spojenci intenzivně chránili mír mezi znepřátelenými chorvatskými, srbskými a bosenskými armádami. „Když brácha zahynul, bylo mi osmnáct let. Doma jsme z toho tehdy byli všichni hotoví, vyřízení. Máma se z toho nevzpamatovala dodnes“, zavzpomínal bratr Martin na těžkou chvíli, kdy se celá rodina dozvěděla, že se milovaný Petr už nikdy domů nevrátí.

         „Jako voják si plnil své úkoly svědomitě, proto si dnes připomínáme smutné výročí jeho úmrtí“, řekl nad hrobem zemřelého vojáka Pavel Budínský, předseda Sdružení válečných veteránů České republiky.

         „Je vytvořen nový trvalý nástroj – Vojenský fond solidarity, který dokáže pomoci všem vojákům, kteří se ocitnou v tíživé situaci, budou zraněni a pokud přijdou o svůj život při výcviku nebo v operacích, tak také jejich blízkým“ připomněl slova generála Pavla ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava plukovník Ňachaj a zdůraznil, že do fondu při jeho představení na XX. Reprezentačním plese Armády ČR přibylo za jediný večer více než 300 000 Kč.

       

Text a fota: o. z. Libuše Pavlíčková, Krajské vojenské velitelství Jihlava

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář