Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce Dunkerque – Arras – Ypres 28. 5. - 2. 6. 2010 - den první

30. 5. 2010
Akce Dunkerque – Arras – Ypres 28. 5. - 2. 6. 2010

Den první – 28./29. května  2010


  Vyrážíme (členové Spolku pro VPM a Jednoty ČsOL Český Brod – Honzin, Vladimír, Aleš a Feďo) s výpravou Československé obce legionářské v pátek 28. května v 17. 00 hod. z Prahy autobusem Ministerstva obrany ČR. Směr: Rozvadov – Norimberk – Brusel-      Dunkerque. Příjezd do Dunkerque v sobotu 29. května v 08.30 hod.

   Po krátké prohlídce centra města a přístavu ( kromě jiných plavidel zde obdivujeme trojstěžňovou plachetnici, vojenská plavidla Britského královského námořnictví a četné menší civilní lodě a lodičky jako reminiscenci na evakuaci spojeneckých vojáků v květnu-červnu 1940.V 11.45 se účastníme oficiálního ceremoniálu u spojeneckého památníku  na počest 70. výročí evakuace britského expedičního sboru a francouzských vojáků  - Operace „Dynamo“ (položení věnce). Po občerstvení sledujeme prohlídku historických jednotek, jednotek pozemních a námořních sil francouzské armády a jednotek francouzských a britských vojenských škol a veteránů britských vojenských vozidel. Mezi veterány budí pozornost i naši kluci z Plzně ve stejnokrojích ruských, italských a francouzských legionářů. Po vyslechnutí projevu starostu Dunkerque, který zdůraznil potřebu připomínat si oběti a hrdiny boje za svobodu a vlastenecké výchovy mladé generace, odjíždíme do Ypres, kde se ubytováváme v kasárnách 1Wm Lemahieua belgické armády. Na pokoji – 16 lůžek,  se Honzinovi a Feďovi dostávají „bidla“, je veselo a příjemně.

Před samotným začátkem oslav vyráží skupina geocacherů do terénu za účelem uložit první  legionářskou minci (coin 0001) do přístavu, kde se má nacházet jediná skrýš(keš) v městě Dunkuerque. Tato skupina byla neúspěšná. Skrýš nebyla nalezena, přestože hledala více jak hodinu, ale neúspěšně. S tímto výsledkem se vrátila také skupina geocacherů od autobusu vypravovaného z Liberce. Zde jich hledalo 6, a na základě uvedeného, jsme usoudili, že asi není co hledat....

ObrazekPřesto jsme se nevzdávali, a po přesunu do Ypres, vyráží Honzin ve večerních hodinách do města za účelem ulovit jedinou skrýš ve městě. Tentokráte byl úspěšný jen z poloviny, schránku našel. Uprostřed  bývalého rybího trhu, dnes centra zábavy nočního Ypres, okolo samé noční podniky a diskotéky. Schránka byla mikro - tzn. obal od filmu. Do této skrýše naše nádherná mince (coin) nemohla být umístěna. Ale nevzdáváme se, dnes se pokusíme znovu najít nějakou větší skrýš, v oblasti hromadných hrobů okolo Ypres, a vypustit konečně minci k její cestě po světě. Naše neúspěšnost jen dokazuje jak je geocaching v Belgii a Francii méně rozvinutý než v České republice. V takových městech jako je Ypres a Dunkuerque jen jedna skrýš?

Text Jan Kincl a Feďo Vrábel , foto Jan Kincl

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář