Jdi na obsah Jdi na menu
 


73 let od odhalení PD B.Nezavdala

30. 6. 2006
2.červenec 1933 – Hold službě vlasti


V neděli 2.července 2006 uplyne 73 let od odhalení pamětní desky Bedřicha Nezavdala v Českém Brodě. Snad někoho zaujme pár informací o této události.


Slavností odhalení pamětní desky Bedřicha Nezavdala se stalo velkou národní manifestací, Průvod zahajovala selská jízda v počtu 36 jezdců pod vedením okresního náčelníka Šnajberka dále pochodovali skauti, Sokol, Dělnické tělocvičné jednoty, hasiči a do stovek jdoucí průvod legionářů, stráže bezpečnosti, záložních důstojníků.
V průvodu kráčel zástupce vlády a ministra národní obrany generál Klecanda a francouzský vojenský atašé. Průvod došel městem k rodnému domku hrdiny ( dnes Jungmanova 270 ) kde slavnost zahájil projev předsedy jednoty ČsOL bratr Lehovec, dále hovořil generál Klecanda, který vyzvedl význam služby vlasti a obsáhl boj za svobodu svého národa příkladem Bedřicha Nezavdala. Po té jménem vlády rodině předal čestné vyznamenání a totéž jménem francouzské vlády učinil francouzský vojenský atašé. Odhalenou desku převzal do ochrany města starosta Macháček. Průvod nakonec došel na náměstí a ještě položil věnec k pomníku Prokopa Velikého, kde redaktor Šubrt zhodnotil význam bitvy u Zborova.

A kdo vlastně byl Bedřich Nezavdal ?

Narodil se 13.dubna.1889 v Českém Brodě, kde absolvoval měšťanskou školu a poté se vyučil krejčím. Časem odešel za prací do zahraničí. Ve Francii, přesněji v Paříži se také oženil. Začátek války ho zastihl v Londýně, kde byl členem Sokola. Sokolové ve Velké Británii již 8.srpna 1914 nabídli Ministerstvu války, že vstoupí do britské armády, ale nakonec byli odmítnuti. Když se Nezavdal jako řada dalších dozvěděl o vzniku Roty Nazdar, rozhodl se vstoupit do francouzské Cizinecké legie. Nastoupil dne 26.října 1914 v Bayonnu, kde podepsal závazek na dobu trvání války. Přidělen byl k Rotě Nazdar, praporu C 1.cizineckého pluku.
Jako příslušník Roty Nazdar byl nasazen do bojů na frontě. Pro velké ztráty v bitvě u Arrasu byla Rota Nazdar rozpuštěna ( 16.6.1915 ). Dále bojoval dále v jiných jednotkách francouzské Cizinecké legie na západní frontě téměř po celou válku. Účastnil se i bitvy u Vedunu. Zemřel jako kulometčík dne 24.dubna 1918, kdy podlehl zranění, které utrpěl 18.dubna v bojích na Sommě při pochodu na Amiens.



Zdroje :

- Českoslovenští legionáři okresu Kolín, rodáci a občané,autoři Zuzana Miškovská a Ladislav Jouza
- dobový tisk

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bedřich NEZAVDAL\Jean Nezavdal Corvene\Florida

(Roman R.Hájek, 2. 4. 2012 21:11)

Dear Ms Corvene,
I am writing you in connection with Bedrich Nezavdal. He was my grandmother´s cousin and I would appreciate if you could exchange with me any information on him.
Thank you very much in advance,
Roman Hájek E-mail: cov-hajek.roman@seznam.cz

Re: Bedřich NEZAVDALJean Nezavdal CorveneFlorida

(cov-hajek.roman@seznam.cz, 5. 9. 2012 22:31)

Hello:I believe Bedrich was my grandfather,Aldrich Nezavdal's brother or uncle.Aldrich died around 1968.He never talked much about family,nor does my father,GeorgeFrank.I am always very interested in learning of my CZ geneology & was so happy to find info in Amiens of Bedrich. I do not know why they are so secretive; must be cultural.My e-mail:Jeannez1000@gmail.com regards, Jean

regarding Bedrich Nezavdal

(Jean Nezavdal Corvene,Hudson,Florida USA, 19. 4. 2010 1:42)

He was my great uncle, brother of my grandfather, Aldrich (Otto) Thank you for making mention of Bedrich.I am always search family information.

Re: regarding Bedrich Nezavdal

(Hájek R.R., 2. 4. 2012 16:40)

Dobrý den, při hledání informací o našem předku (Bedřich Nezavdal) jsem nalezl Vaší webovou stránku, s dotazem pokračovatele rodu Nezavdalů. Protože pátrám po veškerých informacích, vedoucí k tomuto našemu předku za účelem doplnění jeho života v našem rodokmenu,nemohl jsem si nevšimnout tohoto záznamu. Obracím se proto na Vás s prosbou, zda můžete odeslat můj kontakt osobě - Jean Nezavdal Corvene. Rád bych tak učinil sám, ale neznám E-mailovou adresu. Rád bych si vyměnil informace o našem společném předku. Děkuji. S pozdravem Hájek R.Roman
E-mail: cov-hajek.roman@seznam.cz

Re: Re: regarding Bedrich Nezavdal

(Martin, 2. 4. 2012 17:38)

Naneštěstí nemáme tento email, pisatel jen zapsal vzkaz sem do komentářů,zkuste mu zde nechat výzvu v angličtině, třeba se sem ještě někdy podívá.

regarding Bedrich Nezavdal

(Martin, 19. 4. 2010 4:32)

There is more information about B. Nezavdal (https://vets.estranky.cz/clanky/galerie-hrdinu/bedrich-nezavdal).